Žádné soukromé ordinace ani stávky lékařů. Experti upozornili na negativa spojená s rentou

Návštěva praktického lékaře, ilustrační snímek

K VĚCI 7.12.2023

Doživotní renta pro lékaře rozhodně není dobrá věc, řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podle epidemiologa Romana Prymuly si lékaři neuvědomují následky. Pokud by pro ně při zavedení rent platila stejná pravidla jako pro vojáky, policisty a hasiče, nemohli by podnikat, stávkovat a stát by jim mohl nařídit, kde mají sloužit. Výsluhy ale hájí prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, a to kvůli tomu, že někteří lékaři za 12 měsíců odslouží až 18 měsíců, čímž si ničí zdraví.

Lékaři již dosáhli dohody o navýšení mezd od příštího roku. Kromě toho ale nyní žádají i doživotní renty. Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věry Kovářové (STAN) jde ale o nesmyslný požadavek. „Nevím, zda něco podobného existuje v některých zemích Evropy nebo na celém světě. Je to zcela nad rámec dohod, které byly učiněny,“ uvedla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Zároveň podotkla, že pro lékaře by doživotní výsluhy nebyly až tak výhodné. „Pokud by měli stejné podmínky jako policisté, vojáci a hasiči, nesměli by podnikat, nemohli by stávkovat a stát by je mohl poslat sloužit tam, kam by potřeboval. Pro lékaře to rozhodně není dobrá věc,“ sdělila místopředsedkyně Sněmovny.

K TÉMATU: Nebezpečný krok za miliardy korun každý rok. Ekonomové varují před výsluhami pro lékaře

Podobně to vidí i epidemiolog Prymula. „Je to úplně mimo realitu, protože profese, které nyní mají rentu, jsou fyzicky enormně náročné. Jde o to, aby mohli v určité době ukončit profesi a jít do jiné, méně náročné, protože vykonávat tu činnost v 70 letech je nemožné,“ popsal v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Zdůraznil, že máme mnoho lékařů, kteří i v 70 letech v pohodě pracují. „Oni si opravdu neuvědomují, jaké to má konsekvence,“ zdůraznil epidemiolog a dodal, že nyní lékaři z nemocnic odpoledne odcházejí do svých praxí, kde si hodně přivydělají. „Najednou by nemohli podnikat,“ podotkl Prymula.

Kubek renty hájí

Výsluhy pro lékaře ale hájí prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. „Lékaři v nemocnicích ne zcela dobrovolně odpracují obrovské množství přesčasové práce, ničí si zdraví v zájmu pacientů. Je zcela legitimní požadavek, aby se to, že někdo za rok odpracuje místo 12 měsíců třeba 15 nebo až 18, nějak zohlednilo,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle předsedkyně Odborového Svazu zdravotníků Dagmar Žitníkové by v případě zavedení měli mít na výsluhu nárok i sestry a laboratorní pracovníci. „Toto jsou věci, které vedou k tomu, abychom v České republice měli dostatek zdravotníků ve všech oborech,“ sdělila.

Fiala požadavek označil za neadekvátní

Premiér Petr Fiala (ODS) ale nepovažuje požadavek ze strany zástupců ČLK za přiměřený ani adekvátní. „Když jsem se účastnil jednání s lékaři, tak jsem se s takovým požadavkem nesetkal. Myslím, že to není ani možné. Platí argument, který tady zazněl. Mohla by se ozvat celá řada dalších profesí,“ řekl v pořadu Co na to premiér? na CNN Prima NEWS.

Proti výsluhám pro lékaře se ostře ohradil i komentátor CNN Prima NEWS a webu Info.cz Martin Schmarcz. „Vláda podala lékařům socialistický prst a oni chtějí socialistickou ruku. Mně to přijde naprosto neuvěřitelné,“ zdůraznil. „Chtějí snad být armáda? Tak budou armáda, ale v tom případě budou mít všechny přesčasy nařízené, budou mít služební zákon a pěkně zařezávat,“ nešetřil kritikou Schmarcz. Upozornil, že podle něj nejde ani tak o snahy mladých lékařů, jako o výmysl starých odborářů.

Lékaři se s vládou již dohodli na růstu výdělků o pět až 15 tisíc korun měsíčně podle stupně vzdělání, u ostatních zaměstnanců nemocnic se zvýší o pět procent. Finální dohodu chtějí zúčastněné strany podepsat v pátek, poté by měli lékaři stáhnout výpovědi z přesčasové práce, kvůli kterým je od začátku prosince v různé míře omezen provoz nemocnic.

Tagy: