Zagorová, Trumpová i legendární tenista. Státní vyznamenání od Zemana dostane téměř 80 lidí

Prezident Miloš Zeman na březnovém předávání státních vyznamenání

Téměř osm desítek státních vyznamenání. Konec svého prezidentského mandátu završí Miloš Zeman štědrým počtem předaných ocenění – rozdá jich nejvíce za celé své působení na Pražském hradě. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v pátek 28. října ve Vladislavském sále. Ačkoliv prezidentská kancelář seznam osobností tají, na povrch již prosáklo několik jmen, která se mohou pomalu těšit na státní pocty.

Letošní 28. říjen bude posledním, kdy Zeman může ve funkci prezidenta udělovat vysoká státní vyznamenání. Celkem jich plánuje rozdat 79, což je nejvíce za celý jeho mandát. Již dříve avizoval, že Řád Bílého lva udělí například svému ukrajinskému protějšku – Volodymyru Zelenskému. Ocenil na něm mimo jiné odvahu a statečnost při obraně své země proti ruské armádě.

Dalším oceněnou osobou bude prezidentův ošetřující lékař, gastroenterolog a ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral. Ten ošetřoval Zemana během jeho nečekané říjnové hospitalizace těsně po loňských sněmovních volbách.

Prezident dále vyznamená in memoriam Josefa Mašína, člena protinacistické odbojové skupiny Tři králové. Konkrétně by měl získat Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní ocenění. Dcera slavného československého odbojáře Zdena Mašínová ale nemá se Zemanem příliš dobré vztahy. Hlavním důvodem je prezidentův odmítavý postoj vůči jejím bratrům, Josefu a Ctiradovi Mašínovým, které nechce vyznamenat za boj proti komunistickému režimu. Mašínová tak ocenění osobně na Hradě nepřijme. Vyznamenání za ni převezme ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Další česká osobnost, která získá státní metál in memoriam, bude zpěvačka a devítinásobná držitelka Zlatého slavíka Hana Zagorová. Ta zemřela letos v srpnu ve věku 75 let. Medaili za zásluhy v oblasti kultury za ni převezme jeden z jejích nejlepších přátel a hudební kolega Karel Vágner. Manžel Zagorové – Štefan Margita – je totiž v současnosti na angažmá ve Washingtonu, proto požádal Vágnera o zastoupení.

Ve výčtu jmen nechybí ani Ivana Trumpová, bývalá manželka amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Na slavnostní ceremoniál 28. října by se měla dostavit jejich dcera Ivanka, aby rovněž in memoriam převzala na Pražském hradě medaili Za zásluhy.

Podle webu Blesk.cz se vlastního metálu dočká rovněž tenisová legenda Ivan Lendl. Osminásobný grandslamový vítěz, který musel odejít kvůli komunistickému režimu do Spojených států, získá na dálku medaili Za zásluhy v oblasti sportu. „Byl jsem překvapený a poctěný. Mám velkou radost,“ cituje Blesk známého sportovce.

Poslanci navrhli i šéfa BIS Koudelku

Další jména prezidentská kancelář tají. Zemanův rekordní počet oceněných se ale jistě podepíše i na časové náročnosti celého ceremoniálu, který bude v porovnání s předchozími ročníky o poznání delší. S kým vším se Zeman uvidí osobně ve Vladislavském sále, není ještě jasné – Zelenského pravděpodobně zastoupí představitelé ukrajinské ambasády v Praze, Mašínovou zase již zmíněná ministryně Černochová.

Poslanci tradičně navrhli na státní vyznamenání vlastní výběr osobností, mezi nimi také šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku. Toho ale prezident opakovaně odmítl jmenovat generálem, pravděpodobnost na ocenění na půdě Pražského hradu je proto malá.

Poslední předávání státních vyznamenání se konalo v březnu. Zeman při něm vyznamenal osobnosti, kterým se rozhodl řády a medaile udělit v letech 2020 a 2021. Loni a předloni se totiž tradiční ceremoniály 28. října nekonaly kvůli koronavirové pandemii a pobytu prezidenta v nemocnici.

Tagy:
medaile ocenění Miloš Zeman Josef Mašín Pražský hrad Volodymyr Zelenskyj Hana Zagorová státní vyznamenání Ivan Lendl Miroslav Zavoral Řád Bílého lva Medaile Za zásluhy Ivana Trumpová Vladislavský sál