Zemřel revoluční producent a usvědčený vrah. Spolupracoval s Beatles i Tinou Turner

Americký hudební producent Phil Spector zemřel v sobotu na komplikace spojené s onemocněním COVID-19. Bylo mu 81 let. S odvoláním na kalifornskou vězeňskou službu o tom v neděli informovala agentura AP. Spector si ve vězení odpykával 19letý trest za vraždu americké herečky Lany Clarksonové.

Lékaři mu diagnostikovali COVID-19 před čtyřmi týdny a ze své vězeňské cely musel být Phil Spector převezen do nemocnice. Odsouzený byl za vraždu herečky Lany Clarksonové z roku 2003. Specter si trest odpykával od roku 2009.

Z nemocnice ho po několika dnech propustili, jeho stav se ale po návratu do vězení opět zhoršil, měl problémy s dýcháním. Doktoři ho proto znovu převezli do nemocnice, kde v sobotu zemřel, jak informuje zpravodajský web TMZ.

Jeho smrt potvrdilo Kalifornské ministerstvo oprav a rehabilitace. Přesnou příčinu smrti určí lékař. „Vězeň z kalifornského zdravotnického zařízení Phillip Spector byl prohlášen za zemřelého přirozenou smrtí v 18:35 v sobotu 16. ledna 2021 v nemocnici mimo věznici. Oficiální příčinu smrti určí posudkový lékař okresu San Joaquin,“ uvedlo ministerstvo v oficiálním prohlášení.

Z červeného koberce do vězení

Spector byl známý jako inovátor rockové hudby. Koncem 50. let patřil ke členům popové skupiny The Teddy Bears. Později spolupracoval například s The Beatles na albu Let It Be, dále s Tinou Turner či skupinou The Ramones. Produkoval také první sólová alba Johna Lennona a George Harrisona.

Proslavil se hlavně jako tvůrce takzvaných zvukových stěn, což byly záznamy kupení zvuků jednotlivých hudebních nástrojů na sebe. V roce 1989 byl Spector uveden do rock'n'rollové Síně slávy. Podle agentury AP John Lennon Spectora kdysi nazval „největším hudebním producentem v historii“.

V roce 2009 Spectora soud shledal vinným z vraždy herečky Lany Clarksonové. Žena zemřela v roce 2003 na následky střelné rány do úst vypálené ze Spectorovy zbraně v jeho domě v Los Angeles. Právníci hudebního producenta tvrdili, že Clarksonová spáchala nedopatřením sebevraždu.

Tagy: