Zbytečné výdaje a ztráta času. Lidé podnikající v Koněvově ulici se zlobí kvůli změně názvu

Koněvova ulice v Praze

Změny dokladů kvůli Koněvově ulici

Většina podnikatelů, kteří mají své provozovny v pražské Koněvově ulici, nese chystanou změnu názvu ulice těžko. Podle jejich slov to znamená zbytečné výdaje a především ztrátu času na úřadech kvůli úpravám v dokumentech. Vedení městské části Praha 3, které změnu prosadilo, však namítá, že nejdůležitější úpravy úřady provedou automaticky. Koněvova ulice v Praze 3 se bude od 1. října jmenovat Hartigova, a to podle prvního starosty obce Žižkov.

V Koněvově ulici je zhruba 260 provozoven a desítky dalších firem tam mají své sídlo. Nový název pro ně znamená spoustu starostí. „Je jich celá řada, od vizitek, letáků, sociálního, zdravotního, parkování, finanční úřad, tam se budou muset provádět nějaké změny, takže pochopitelně s tím nějaké starosti budou,“ řekl pro CNN Prima NEWS majitel provozovny v Koněvově ulici Antonín Kellner.

Reakce na změnu názvu ulice a starosti s tím spojené se u majitelů provozoven různí. „Určitě s tím budeme mít problém. Musíte změnit polepy na výlohách, ale například také razítka nebo kontaktovat veškeré dodavatele, kteří k vám zajíždějí,“ uvedl další majitel provozovny v Koněvově ulici Lukáš Vágner.

ČTĚTE TAKÉ: Koněvova ulice se přejmenuje, rozhodli pražští radní. Tisíce lidí si musí vyměnit občanku

Většina starostí by podle řady majitelů měla být v gesci úřadů. „Myslím, že žádné velké náklady to nebudou, změním vizitky, název na placičce, a to je všechno,“ popsal jiný z podnikatelů Martin Kuruc. Podobný pohled sdílí i majitelka provozovny v Koněvově ulici Renata Koubková. „My doufáme, že je (náklady) budeme mít minimální díky tomu, že tohle je věc úřadů, takže by to měly zařídit. Razítka se dneska už nepoužívají a tyhle věci jdou trochu kolem nás,“ dodala.

Na stížnosti majitelů ohledně vzniklých starostí však vedení Prahy 3 namítá, že podnikatelé nemají žádnou povinnost obíhat úřady, jako jsou finanční nebo živnostenský úřad. „Tyto instituce se o změně názvu dozví a adresu automaticky přepíší ze základních registrů. Od 1. října by také měly být přepsány veškeré veřejné rejstříky,“ potvrdil mluvčí městské části Praha 3 Jiří Hannich.

Dotazovaným podnikatelům se podle zjištění redakce CNN Prima NEWS nelíbí ani sama skutečnost, že se má Koněvova ulice přejmenovat. Jedná se podle nich o zbytečné výdaje. „My jsme hlasovali proti,“ řekla řada z nich. „Je to trochu zbytečnost, tyhle věci jsou historicky dané a mělo by se spíš vysvětlovat, jak to bylo než přejmenovávat,“ shodla se část dotazovaných. Jeden z nich naopak odkazoval na vyznamenání maršála Koněva ve druhé světové válce. „Napadá mě taky otázka, proč ve druhé válce byl vyznamenanej Britama, Francouzema a Američanama,“ zamyslel se.

Jednodušší situaci by měli mít obyvatelé Koněvovy ulice, kteří si musí nechat vyměnit občanské průkazy. Od 1. října, kdy přejmenování vejde v platnost, na to budou mít půl roku, výměna bude zdarma a úřady budou mít prodloužené úřední hodiny.

Tagy:
CNN Prima NEWS Praha 3 Živnostenský úřad Koněvova