Změny v izolacích a karanténách? Některým praktikům přišly instrukce teprve v pondělí

Unavená praktická lékařka, ilustrační snímek

Pravidla pro karanténu a izolaci

V úterý se mění pravidla pro karantény a izolace, v obou případech se totiž zkracuje doba, po kterou mají být lidé doma. Praktickým lékařům ale prý ještě v pondělí do 16 hodin chyběly pokyny jak postupovat. Ministr zdravotnictví s tím nesouhlasí, informace praktikům prý úřad zaslal včas přes profesní organizace.

„Nemáme noty, jak postupovat, já vlastně nevím, jak to od úterý budu dělat,“ takto mluvil v pondělí ještě ve dvě hodiny odpoledne praktický lékař z Prahy Ondřej Sobotka. A ne sám, stejné zkušenosti má například David Halata, praktik z obce Hošťálková na Vsetínsku.

Stěžují si i někteří praktičtí lékaři na sociálních sítích. Informace si posílají mezi sebou, podle toho, co se komu prý podaří zjistit. „Máme různé soukromé skupiny na sociálních sítích a v nich sdílíme informace,“ říkají shodně všichni lékaři, se kterými redakce CNN Prima NEWS mluvila.

„Zásadní problém je, že my praktici nedostáváme informace včas, protože tento metodický pokyn byl vydán 3. ledna, účinný je od 11. ledna, ale já jsem měla možnost ho vidět teprve včera. Nevím, kdy ho dostaly naše dvě profesní organizace, které sdružují praktické lékaře,“ upřesnila v pondělí praktická lékařka Ludmila Bezdíčková. Navíc podle ní z metodického pokynu není jasné, zda o izolaci nakaženého koronavirem budou moci rozhodovat praktici, protože je určený krajským hygienickým stanicím.

Výklad dokumentu upřesnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09): „Izolaci mohou ukončovat praktici, mohou ji ukončovat krajské hygienické stanice, informaci praktici mají od odborných společností, ale pošleme jim ji z ministerstva radši třikrát znovu, než jednou zapomenout. Ale tu informaci mají. Pokyn je jasný a stručný,“ dodal Válek.

Co se tedy mění?

V případě kontaktu s nakaženým covidem trvá karanténa pět dní a nemusí být ukončena negativním PCR testem, jak tomu bylo dosud, ale stačí, pokud dotyčný nemá příznaky onemocnění.

Člověk s koronavirem, ať už s příznaky nebo bez, musí zůstat v izolaci minimálně pět dní. Opustit ji může právě po těchto pěti dnech, nemá-li poslední dva příznaky nemoci. „Pokud mohu mluvit ze svých zkušeností, tak ta choroba se tak rychle nevyřeší a pravděpodobně nebude splněna podmínka dvou dnů bez příznaků. Čili v reálu budou stonat déle,“ sdělila Bezdíčková.

Podle lékařů mají nedostatek informací i pacienti a oni jim nemohou na jejich otázky odpovědět. Po dotazu televize CNN Prima NEWS přímo na ministra Válka se metodický pokyn pozdě odpoledne objevil i na stránkách resortu zdravotnictví.

Tagy: