Brutální útok v České Lípě. Čerstvě propuštěný vězeň pobodal kolemjdoucího, mířil na srdce

Útok nožem (Ilustrační snímek)

Útok nožem za bílého dne v České Lípě

Velmi neobvyklý pokus o vraždu vyšetřují kriminalisté na Českolipsku. Čerstvě propuštěný vězeň, který byl na svobodě teprve pár dní, se pokusil bodnout nožem do srdce náhodného kolemjdoucího v České Lípě. Napadený utrpěl vážné zranění, ale naštěstí přežil.

Útok se odehrál za bílého dne, v neděli odpoledne, na stezce pro pěší podél řeky Ploučnice. Podle policie se útočník s obětí neznali. „V okamžiku, kdy se míjeli, útočník vytáhl nůž s 15centimetrovou čepelí, držel jej oběma rukama a mířil touto zbraní přímo na srdce své oběti. Napadený ještě instinktivně stačil zvednout ruku a nůž ho tak zasáhl do oblasti hrudníku nad srdcem,“ popisuje Ivana Baláková, mluvčí PČR Libereckého kraje. Pak měl útočník beze slova odejít.

Policisté museli použít taser

Napadený muž v šoku sebral poslední zbytky sil a doběhl k přítelkyni, která bydlí nedaleko. Ta zavolala záchrannou službu. Na místo už mezitím mířili policisté, ti se o všem dozvěděli od očitých svědků, skupiny teenagerů, kteří jim dali velmi dobrý popis. „Jedna z našich hlídek útočníka zadržela během dvaceti minut nedaleko místa činu, muž kladl odpor, takže policisté byli nuceni použít taser,“ uvádí Baláková.

Zatím není jasné, proč recidivista propuštěný z věznice v Stráži pod Ralskem na zřejmě zcela náhodně vybranou oběť útočil. S policisty totiž podle našich informací vůbec nekomunikuje. V minulosti si přitom odpykával pouze tresty za majetkovou trestnou činnost. Jeho psychický stav ale mohly ovlivnit drogy, podle policie byl pod vlivem amfetaminu. „Muže jsme obvinili ze zvlášť závažného trestného činu vraždy ve stádiu pokusu. Okresní soud ho poslal do vazby,“ dodává policejní mluvčí.

Tagy: