Češi zaplavili polské obchody. Velikonoční nákup tam pořídí výrazně levněji než u nás

I přes vysoké ceny si jen málokdo právě na Velikonoce odepře typické lahůdky. A znát je to i v obchodech, také v pátek vyráželi lidé na nákupy. Tisíce Čechů vyjely dokonce za hranice, za levnějším zbožím už tradičně do Polska.

Aby zmonitoroval situaci, vyjel do polské Gorzyci také štáb CNN Prima NEWS. Už před polským obchodním centrem bylo jasné, že za hranice vyjela řada Čechů. Parkoviště se totiž plnilo českými SPZ.

„Ceny jsou pro nás dobré, jídlo je levnější a chutnější,“ uvedla v anketě CNN Prima NEWS Češka nakupující v Polsku. Podobně jsou na tom i další. „Přijeli jsme pro nějaké čokolády, protože jsou tady daleko levnější a standardní nákup vychází mnohem levněji než v Česku,“ odpověděli lidé. Některé rodiny nakupovaly ve velkém a pro svůj nákup dokonce potřebovaly více vozíků.

ČTĚTE TAKÉ: Češi vzali obchody útokem. Zásobují se na prodloužený víkend, drží se klasiky

O kolik v Polsku lidé skutečně ušetří, si na vlastní kůži vyzkoušeli také redaktoři CNN Prima NEWS. „Například za kilogram chlazeného kuřete zaplatíte v Polsku o 40 korun méně. Také mléčné výrobky jsou výrazně levnější. Celkově jsme za velikonoční nákup ušetřili více než 35 procent,“ uvedla reportérka Adriana Kubisová.

Překvapivě velký rozdíl je také v cenách velikonočního zboží. „V Polsku jsme čokoládový balíček s plyšovým kuřátkem koupili za 125 korun. V Česku se prodává za 220 korun. Rozdíl je tedy celých 95 korun,“ doplnila Kubisová s tím, že ne všechny potraviny však vychází levněji. „Pozor by si lidé měli dávat také na polských tržnicích, kde se často stává, že cena na produktech není uvedena a zákazník se pak diví, kolik nakonec zaplatil,“ dodala.

Na tržnici v polských Chalupkách v pátek nakupovali hlavně Ostraváci. Stánkaři byli na ně dokonce připraveni, u svých potravin měli totiž uvedené i české cedulky.

Tagy: