Srážka vlaků v Praze: Na místě jsou desítky zraněných, nehoda zastavila železniční dopravu

Srážka vlaků v Praze

Jeden z vlaků před srážkou v Libni projel návěstidlo zakazující jízdu

Ve středu ráno se v pražské Libni srazily dva vlaky. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému. Hlášen je velký počet zraněných, informoval mluvčí hasičů Vojtěch Sosna. Jeho kolega ze Správy železnic Dušan Gavenda řekl, že jeden z osobních vlaků narazil do stojící soupravy. Policisté incident prověřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Podle nich měl jeden ze strojvedoucích pozitivní dechovou zkoušku. Podle Drážní inspekce vlak minul návěstidlo zakazující jízdu. Škoda je přes 31 milionů korun.

V pražské Libni u ulice Čuprova se ve středu ráno srazily dva vlaky. Novináře o tom informoval tiskový mluvčí hasičů Vojtěch Sosna. „Hlášený je velký počet zraněných. Nevyprošťujeme, jen lehčí zranění v menší soupravě. Ve velké zatím žádné zranění,“ napsal Sosna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spanilá jízda svatebčanů v Německu skončila havárií. Pro novomanžele chvátala záchranka

Podle policistů měl jeden ze strojvedoucích pozitivní dechovou zkoušku na alkohol.

U nehody zasahují také záchranáři. „Na místo vysíláme inspektora, lékařskou a čtyři záchranářské posádky. Podle prvních informací 10 až 15 lehce zraněných. Zdravotnická záchranná služba vyhlásila traumatologický plán,“ napsali před osmou hodinou ráno pražští záchranáři na sociální síti X.

Vlaky se srazily v ulici Čuprova

Později doplnili, že zdravotnické operační středisko na místo nehody navíc vyslalo speciální vůz Fenix a další posádku s lékařem. Upřesnili také počet zraněných. „Podle situační zprávy z místa od našeho inspektora by na místě mělo být do 10 lehce poraněných osob. Právě probíhá komunikace se zdravotnickými zařízeními, abychom pacienty, vesměs s pohmožděninami, mohli začít distribuovat do pražských nemocnic,“ sdělili záchranáři.

Krátce před půl devátou začal převoz prvních zraněných z místa. „První dva pacienti jsou na cestě do nemocnice – s lehkými poraněními, pohmožděniny, odřeniny,“ sdělili záchranáři. Následně zvýšili bilanci počtu zraněných na 15. Podotkli, že je zcela běžné, že se při podobných nehodách počty průběžně mění. „Finální počty budou zřejmé až po úplném ukončení zásahu. Všichni pacienti jsou v prioritě ‚zelená‘ a ‚žlutá‘ (to znamená všichni při vědomí, mimo ohrožení života),“ sdělili záchranáři.

Před desátou hodinou uvedli, že celkem bylo odsunuto 25 pacientů. „Ostatní cestující z vlaků byli evakuačním vlakem převezeni do Vysočan, kam nyní směřujeme inspektor provozu a další síly a prostředky, protože někteří převezení cestující mají zdravotní obtíže,“ sdělili záchranáři. Podle nich jde o úrazy hlavy a nevolnost.

V půl jedenácté záchranáři ukončili traumatologický plán. „Z Vysočan bylo odvezeno dalších 10 pacientů,“ dodali záchranáři. Celkový počet zraněných je tedy 35. „Dominovaly úrazy hlavy, končetin, výjimkou nebyly zlomeniny,“ upřesnili záchranáři.

Zasahují také policisté. „Čuprova ulice je obousměrně uzavřená. Spolupracujeme s hasiči a záchranáři,“ napsali na síti X. Po půl jedenácté byla ulice zprůjezdněna. Incident policisté prověřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

„Dechová zkouška u jednoho ze strojvedoucích byla pozitivní, proto byl převezen k lékařskému vyšetření spojeném s odběrem krve,“ dodali policisté.

Po srážce vlaků je uzavřena železniční trať v oblasti Balabenky, podle Českých drah mezi Vysočany a Holešovicemi a také mezi Masarykovým a hlavním nádražím. Vlaky od Kralup jsou zkráceny do Holešovic, vlaky od Lysé a Neratovic končí ve Vysočanech. „Linka S49 nejede v úseku Holešovice - Libeň," informovala společnost Ropid, která organizuje veřejnou dopravu v Praze a okolí. Lidé mohou využít MHD.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dramatické policejní pronásledování v Brně. Řidič ohrozil desítky aut, chtěl se vyhnout vězení

Tagy: