Druhé kolo přijímaček: Na kterých středních školách je ještě místo a proč nepomůže odvolání?

Studenti na střední škole

Více než polovina dětí u osmiletých gymnázií a přes dvě třetiny uchazečů o šestileté obory – tolik neúspěšných zájemců o studium na středních školách přinesly první úvodní přijímací zkoušky. Nyní mají druhou šanci získat židli ve třídě – Cermat zveřejnil v Digitálním přihlašovacím systému (DiPSy) seznam škol, které mají ještě volné kapacity. Na co se připravit, které termíny neprošvihnout a komu pomůže odvolání?

Zájemci se opět budou moci hlásit na tři obory bez talentové zkoušky a dva obory s talentovou zkouškou, jejichž seznam i s volnou kapacitou lze najít v elektronickém systému DiPSy. S vyhledáváním si mohou rodiče a jejich děti pomoci také na webu prihlaskynastredni.cz, kde je ke stažení excelová tabulka s dostupnými školami. Přehledný vyhledávač je dostupný také na webu Atlasu školství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Syn uspěl, ale systém ho nepustí za přáteli na jinou školu. Jediné řešení matku netěší

Největší přetlak je – skoro již tradičně – v Praze a ve Středočeském kraji, kde především kapacity osmiletých gymnázií zkrátka nestačí pokrýt masivní poptávku. Výrazně větší šance na přijetí naopak nabízejí techničtější obory a podnikatelské či hotelové školy, stejně jako odborná učiliště.

Opět platí to samé, co v prvním kole – děti si musí školy seřadit podle priorit, tzn. na první místo dát školu, kam chtějí nejvíce. Na dalších dvou příčkách pak mohou umístit alternativu a jednu „jistotu“, tedy takovou školu, kde mají největší šanci na přijetí. Systém rozřadí úspěšné uchazeče do preferovaných škol, pokud splní všechny podmínky.

Změna možná není – pokud se například dítě rozhodne, že chce nastoupit na jinou školu, než je ta „prioritní“, na kterou se dostalo, musí se vzdát celého kola přijímaček. Stejně tak není garantováno, že daná škola otevře své dveře i ve třetím kole.

Zároveň uběhla lhůta pro podání odvolání, které mohl využít každý. Má to však háček – oproti předchozím ročníkům budou brány v potaz jen případy, kdy došlo k pochybení při součtu bodů v přijímací zkoušce, záměně pořadí kvůli shodě jmen a dalším, spíše technickým chybám. Další důvody, jako umístění „pod čarou“ či uvolnění kapacity, se řešit zkrátka nebudou.

Přihlášky mohou uchazeči podávat již nyní skrze digitální systém i „postaru“, tedy doporučeně nebo osobně do školy. Čas mají do pátku 24. května do 23:59. Předběžně je volných zhruba 25 700 míst.

Je na místě upozornit, že o přijetí budou školy rozhodovat na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky z prvního kola. Školní přijímací zkoušky i talentové zkoušky na všechny střední školy se budou ve druhém kole konat od 8. do 12. června. Ředitelé škol pak zveřejní celkové výsledky 21. června v DiPSy, na webu a úřední desce školy. Průvodce přihlašovacím systémem jsme sepsali zde.

Radující se deváťáci, smutní páťáci

Na střední školu se letos hlásilo 157 tisíc lidí, podali téměř 420 tisíc přihlášek. V prvním kole uspělo téměř 82 procent uchazečů, neúspěšných bylo skoro 29 tisíc žáků. Z devátých tříd se na střední školu dostalo 94 procent zájemců, nejnižší úspěšnost byla v Praze. Tři čtvrtiny přijatých deváťáků se dostaly na školu, kam chtěly nejvíce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šlo se do rizika, připustil Plaga chyby při přijímačkách

Na osmiletá gymnázia se nedostalo asi 53 procent uchazečů, u šestiletých gymnázií bylo neúspěšných zhruba 68 procent žáků. Ministerstvo školství předpokládá, že většina z těchto nepřijatých žáků bude dál pokračovat ve studiu na své základní škole, ale i oni si mohou podat přihlášku v druhém kole přijímacího řízení.

Jak to bude se třetím kolem?

Pokud se nepovede ani druhé kolo přijímacích zkoušek, stále bude ve hře třetí. Zde už ale bude záležet na samotných školách, zda jej uskuteční. Nejsou už totiž centrálně řízena. Termín pro podávání přihlášek smí být ředitelem školy stanoven nejdříve na 7. den od vydání rozhodnutí v kole předchozím.

A jedno upozornění na závěr – ve třetím kole se přihlášky podávají výhradně na tiskopisu doručeném do školy. DiPSy pro tuto kapitolu již neposlouží, a tudíž se zde neaplikuje ani systém priorit.  Počet přihlášek ale není nijak omezen.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bizarní reakce zoufalých rodičů ve Francii. Do školy zapsali ovce, aby jim nezavřeli třídu.

Tagy: