To už můžeme zapojit mediky. Lékaři z Ukrajiny nám nepomohou, říká odborář Engel

Rozhovor s předsedou lékařských odborů

Zdravotní sestry a lékaři, kteří uprchli před válkou z Ukrajiny, budou mít možnost v Česku pracovat i bez uznání vzdělání ze zahraničí. Ve středu to potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Běženci ale podle něj budou muset pracovat pod odborným dozorem a maximálně po dobu tří měsíců. Návrh ve vysílání CNN Prima NEWS kritizoval předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

„Aby zdravotníci z Ukrajiny mohli do českých nemocnic nastoupit prakticky hned bez nostrifikace po dobu tří měsíců, musí pracovat pod dohledem. Nyní hledáme cestu, jak to celé financovat,“ zmínil Válek s tím, že resort zdravotnictví také chystá systém kurzů v češtině pro ukrajinské zdravotníky, kteří budou chtít zůstat v Česku dlouhodobě, aby mohli náležitě složit zdravotnickou zkoušku.

Návrh ministerstva zdravotnictví má však i svoje kritiky. Patří mezi ně například šéf lékařských odborů Martin Engel. „Musíme si říct, co tím sledujeme. Jestli pomoc českému zdravotnictví, nebo těm uprchlíkům,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle Engela navíc není jasné, kolik zdravotníků se mezi ukrajinskými utečenci nachází.

„S panem ministrem jsem o tom mluvil a žádné číslo jsem se nedozvěděl. Našemu zdravotnictví to zásadně nepomůže, protože, jak bylo řečeno, ti uprchlíci musejí pracovat pod dohledem. Žádný lékař ale nemá čas kontrolovat někoho dalšího. To už by bylo bezpečnější, kdyby tady nastoupili čeští medici. Ti mají aspoň rozdělanou univerzitu a umějí česky,“ dodal.

Rovněž varoval, že přístup vlády k uprchlíkům by mohl změnit postoj Evropské unie k českému zdravotnictví. „Pokud budeme změkčovat pravidla pro jazyk a hlavně odbornou způsobilost, tak hrozí, že by se přestávaly uznávat české diplomy v rámci Evropské unie,“ zmínil Engel. Válek však ve svých prohlášeních ubezpečoval, že k takovému „změkčení“ pravidel v ČR nikdy nedojde.

Tagy:
nemocnice zdravotnictví Ukrajina lékař praxe lékaři TOP 09 CNN Prima NEWS uprchlíci Vlastimil Válek Evropská unie odbory medici Ministerstvo zdravotnictví uprchlík Martin Engel Česko dozorci Lékařský odborový klub lékařské odbory Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnický pracovník