Střet Schillerové a Válka: Destabilizace zdravotnictví? Řeším vaše dluhy, kontroval ministr

Šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová se tvrdě pustila do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Nařkla ho z toho, že jako šéf resortu destabilizuje zdravotnický systém, a to tím, že ruší navýšení plateb za státní pojištěnce. Podle něj jde však o populistický přežitek předchozí vlády, který musí „uhasit“.

Ministr Válek na jedné straně děkuje zdravotníkům a hygienikům a na straně druhé ty samé hygieniky vyhazuje a rezortu zdravotnictví bere 14 miliard. Nenavýšení platby za děti, seniory a další skupiny bude v budoucnu problém. Co až dojdou peníze? Budeme si za péči připlácet,“ ptala se jízlivě Schillerová.

K příspěvku připojila i předchozí Válkovo vyjádření, ve kterém nepřímo potvrdil, že vláda plánuje zrušit navýšení plateb za státní pojištěnce, které minulý kabinet schválil s platností od letošního ledna. „Vážím si nasazení všech zdravotníků. Během pandemie zvládli neuvěřitelnou pracovní zátěž. Chtěl bych je ujistit, že zrušením navýšení plateb na státní pojištěnce, které v létě populisticky schválila předchozí vláda, neohrozíme kvalitu ani dostupnost zdravotní péče,“ ubezpečil.

Kromě Schillerové se tento krok nelíbí ani zdravotnickým odborům, které kritizovaly, že vláda chce od dubna platby za státní pojištěnce znovu snížit na loňskou úroveň. Zapojily se proto do stávkové pohotovosti.

Dezolátní stav rozpočtu?

Podle Válka byl však tento krok nezbytný a úder Schillerové oplatil. „Pěkný večer, paní poslankyně. Bohužel, státní rozpočet jsme po vás dostali v dezolátním stavu. Když zdědíte hořící stodolu, taky ji musíte nejdřív uhasit. Musíme veřejné finance zbavit obřích dluhů, které jste nasekala a za které Vás voliči poslali do opozice. To je prostě fakt,“ oponoval. Umožnilo by to v rozpočtu pro letošní rok ušetřit zhruba 10,8 miliardy korun, finální podobu ve středu projedná vláda.

„Nešiřte dezinformace o veřejných financích, pane ministře. Tímto krokem je navíc vůbec neřešíte, jen přehazujete peníze z jedné kapsy do druhé. To vám asi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) neřekl. Vy byste ale jako lékař měl vědět, že takto můžete destabilizovat celý zdravotnický systém,“ dodala jasně.

Od ledna stát platí do systému veřejného zdravotního pojištění za zhruba šest milionů lidí, například seniorů, dětí nebo nezaměstnaných, 1 960 korun měsíčně. Oproti loňskému roku je to o 200 korun více. Vláda by dále chtěla ušetřit i na personálních změnách.

Podle šéfky zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníkové vláda plánuje uspořit v hygienické službě letos 95 milionů korun. Zrušit by se mělo 134 míst, přitom o tento počet se v době pandemie počty míst na stanicích zvyšovaly. Tuto informaci získala od zdroje z hygienických stanic. Na čem se vláda shodne, by mohlo být jasné už ve středu odpoledne. Tisková konference po jednání kabinetu je naplánována na 14:00.

Tagy: