Poskytnout Ukrajině vojáky není moudré. Nejsme připraveni, říká poslanec Bašta

Ukrajinský voják stráží na hranicích

„Poskytnout Ukrajině vojenskou podporu nepovažuji za moudré. Měli bychom se držet Německa a Francie,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Jaroslav Bašta (SPD). Podle něj není Česko na přímou účast v konfliktu připravené. „Když naši spojenci z Evropské aliance poskytují východu podporu, měli bychom i my. Nevíme, kdy ji budeme sami potřebovat,“ oponovala poslankyně Eva Decroix (ODS).

Zástupci České republiky a Ukrajiny před týdnem podepsali smlouvu o darování dělostřelecké munice. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) by navíc Česko mohlo v případě nutnosti poskytnout Ukrajině své vojáky. „V takovém případě bychom se zapojili do válečného konfliktu, na což nejsme připraveni. Nepovažuji to za moudré. Měli bychom se v tomto ohledu držet Německa a Francie, které na východ zbraně neposílají,“ okomentoval to Bašta.

Podle Decroix by měla být pomoc Ukrajině pro Česko samozřejmostí. „My už jsme součástí tohoto sporu. Když naši spojenci ze Severoatlantické aliance poskytují východu podporu, měli bychom i my,“ oponovala Baštovi.

Zeman nevyloučil podporu Ukrajiny, říká poslankyně

Pomoc Ukrajině ze strany české vlády kritizoval i prezident Miloš Zeman. Ten v neděli prohlásil, že nemá z ruské vojenské agrese vůči Ukrajině obavy, a označil vysílání vojáků k východní hranici NATO za chrastění zbraněmi. „Zeman nevyloučil, že je nutné podpořit Ukrajinu. Pouze zlehčil akutnost ruské agrese. Věřím, že se prezident a vláda shodnou na tom, že je pomoc nutná,“ okomentovala Zemanova slova Decroix.

Podle Bašty se Zeman svým výrokem snažil urovnat vztahy s Ruskem, které po kauze Vrbětice značně ochladly. „Reakce ukrajinského ministra zahraničí na prezidentův výrok byla zvláštní. Sám před dvěma týdny uvedl, že Rusko nezaútočí. A když to po něm zopakoval Zeman, poškozuje podle něj česko-ukrajinské vztahy,“ řekl.

Podle obou poslanců by Česko dopady konfliktu pocítilo okamžitě. Situace by se značně odrazila na ekonomice, zejména na cenách pohonných hmot a možných problémech v zásobování. „Podle oborníků by v prvním týdnu války na východě stoupla cena benzínu a nafty asi na 50 korun,“ uvedl Bašta.

Tagy: