Sledujte RADAR: Česko sevřou tuhé mrazy. Podívejte se, kde teploty klesnou nejvíce

Česko se potýká s intenzivním sněžením, které způsobuje komplikace nejen v dopravě (2. 12. 2023).

Během noci na neděli ztrácelo v Čechách vydatné sněžení na síle a během nedělního dopoledne postupně ustávalo i na Moravě. Do střední Evropy bude ale proudit studený vzduch. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali výstrahu před nočními mrazy. Na mnoha místech republiky klesnou teploty pod −12 °C. V platnosti zůstává také upozornění před tvorbou sněhových jazyků pro Vysočinu a Moravu. V neděli se budou teploty pohybovat v rozmezí od −5 do −1 °C a na horách klesnou až −7 °C.

Trvalejší sněžení zasáhlo v sobotu večer především Slezsko, informovali meteorologové na sociální síti X a rovněž varovali před vznikem sněhových jazyků či závějí. V neděli sněží na Moravě, kde by mělo připadnout více než pět centimetrů sněhu.

K TÉMATU: MAPA: Podívejte se, kde jsou největší kalamity na silnicích. Přívaly sněhu ochromily republiku

Extrémní stupeň nebezpečí, který v sobotu platil pro oblasti v jižních Čech a části Vysočiny, byl odvolán, přičemž vysoký stupeň ohledně tvorby sněhových jazyků zůstává v platnosti pro oblast Vysočiny, kde v noci na úterý rovněž hrozí závěje. Vlivem prachového sněhu se sněhové jazyky mohou objevit i ve východní polovině Česka. Výstraha je v platnosti od pondělního odpoledne do úterních dopoledních hodin.

Pro celé Česko platí také výstraha před silným mrazem, která platí od nedělních 21:00 do pondělních 9:00. V případě slabšího větru nad sněhovou pokrývkou teploty klesnou i pod −12 °C. V jihozápadní polovině našeho území bude pravděpodobnost silných mrazů větší.

Během neděle můžeme podle předpovědi očekávat oblačno až zataženo, místy se mohou mraky roztrhat. Na horách může stále místy sněžit, na východě budou sněhové srážky zpočátku dne četnější. Teploměry naměří okolo −5 až −1 °C, v 1000 m se teplota bude pohybovat kolem −7 °C. Ze západu bude foukat vítr o rychlosti 3 až 7 m/s, který bude odpoledne slábnout. Intenzivní chumelenice se nevrátí ani v noci na pondělí, ovšem očekáváme tuhé mrazy.

V pondělí můžeme očekávat oblačno či polojasno, vyskytnou se i mrznoucí mlhy. Od západu bude během dne přibývat oblačnosti, ojediněle dojde i na slabé sněžení. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí −7 až −2 stupně Celsia, na východě se teploty přiblíží 0 stupňům Celsia. Ve východní polovině našeho území bude foukat mírný vítr o rychlosti 3 až 7 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Teplota.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko o víkendu překvapil sníh. Hejtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil v Jihočeském kraji kalamitní stav

Tagy: