Spor o uprchlíky v Praze: Hřib a Kuba se hádali o řešení. Neshodli se ani na číslech

360° (615)

V Praze je čtyřikrát více uprchlíků z Ukrajiny než v jiných městech. Ideálním nástrojem, jak je přesunout i do jiných částí republiky, je podle primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) zrušit asistenční centrum, které vyřizuje jejich žádosti. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) je ale takové řešení neadekvátní a chybí mu politická odpovědnost.

„Pan primátor Zdeněk Hřib se pořád tváří, jako by pražský magistrát ubytoval 90 tisíc uprchlíků. Neubytoval jich o mnoho víc než mnohem menší kraje,“ pustil se do primátora hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Kdyby chtěl Hřib ukončit ubytování lidem, kterým ho poskytuje Praha, tak se podle Kuby jedná jen asi o pět tisíc lidí. „Vůbec nevím, jak by se chtěl zbavit dalších třiceti. Ti lidé bydlí u svých známých,“ pokračoval v kritice.

S těmito čísly ale Hřib nesouhlasil. „V Praze je čtyřikrát více uprchlíků na hlavu místního obyvatele a je potřeba situaci řešit. Ubytovaných přes pražské KACPU (asistenční centrum, pozn. red.) nebylo pět tisíc, ale zhruba dvakrát tolik,“ reagoval Hřib.

Pražské Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) od začátku války na Ukrajině letos v únoru odbavilo přes 98 tisíc uprchlíků a zajistilo bydlení pro 9 430 lidí, tedy necelou desetinu. Hřib ale trval na jeho uzavření kvůli přeplněnosti a nedostatečné kapacitě metropole.

Primátor ve vysílání CNN Prima NEWS také tvrdil, že v Praze i kvůli migrační vlně rostou nájmy. V kontextu se zdražováním potravin, energií i vysoké inflace je to podle něj vážným tématem. V řešení situace ale nevidí podporu u premiéra.

„Potřeboval bych, aby to pan premiér začal řešit a nebyly to jen výmluvy, proč něco nejde,“ krizoval předsedu ODS Petra Fialu. To je ale podle Kuby jen alibismus. „Pořád slyšíme, ať to vyřeší pan premiér, ale chybí tu politická odpovědnost. PirStan slíbil, že to zvládne,“ reagoval na Hřibovy výtky.

Schůzka týkající se dalšího postupu v migrační krizi je už naplánovaná na tento pátek. Hřib bude na jednání s premiérem Fialou požadovat rozdělování uprchlíků do méně vytížených krajů. Fiala nepovažuje uzavření centra za rozumné, stejně tak ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Tagy: