Dovolená s mafiány či Jekyll a Hyde na magistrátu. Kauza Dozimetr i po roce hýbe politikou

Ve čtvrtek to bude rok, co kauza Dozimetr otřásla pražskou politikou, výrazně se promítla do komunálních voleb a dodnes ovlivňuje dění v hlavním městě. Dne 15. června 2022 zasáhla policie na několika místech především v Praze včetně kanceláře tehdejšího náměstka pro životní prostředí Petra Hlubučka. Celkem padlo 13 obvinění. Připomeňte si, jak kauza Dozimetr za poslední rok zamíchala kartami.

Kauza tehdy byla velkou ranou především pro pražské hnutí STAN, kde měl v blížících se komunálních volbách Hlubuček vést kandidátku v tandemu s náměstkem pro územní rozvoj Petrem Hlaváčkem. Ten v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vzpomínal, jaký šok mu zásah způsobil. Později byl Hlubuček z hnutí STAN vyloučen.

ČTĚTE TAKÉ: Šlachta ke kauze Nečasové: Máme dvě spravedlnosti. Pro politiky, další pro obyčejné lidi

„Pan Hlubuček žil v režimu Jekyll a Hyde. Když se to stalo, tak jsem šel za dámami z jeho kanceláře. Byly z toho úplně na plech, protože mu byly strašně blízko, a o ničem přitom nevěděly. Na druhou stranu si například paní doktorka Marvanová stěžovala, že měl takové trochu drsnější chování. Občas se tak choval dokonce i ke mně, ale já jsem se nedal,“ popsal Hlaváček loni v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Zvláštní Hlubučkovo chování však podle něj nebylo něčím výjimečným. „V pražské politice je ale spousta lidí, kteří nejsou příliš zdvořilí, to není tak zásadní problém,“ sdělil náměstek pro místní rozvoj.

Korupční kauza kolem pražského dopravního podniku (DPP) zasáhla i celostátní politiku. Kvůli kontaktům s jednou z hlavních postav Dozimetru, podnikatelem Michalem Redlem, skončil také ministr školství Petr Gazdík (STAN). Stejný důvod měl i odchod šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, který ve funkci strávil jen několik týdnů.

Scheinherrovo trestní oznámení

Policisté kauzu vyšetřovali i díky trestnímu oznámení, o které se dva roky předtím zasloužil tehdejší náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Jelikož přesto i nadále seděl s Hlubučkem a spol. ve vládnoucí radě, byl mnohými kritizován. „On se naopak snažil problémy a korupční rizika zametat pod koberec,“ uvedl člen dozorčí rady dopravního podniku Michal Štěpán (Piráti).

Jeho stranický šéf Jan Čižinský jej však bránil. „Adam dělal vše, co bylo v jeho povinnostech, aby nevznikly škody. O tom, že se jedná o zločinecký gang, nic netušil, věděl, že si někdo řekl o úplatek. Teď chtějí dehonestovat obyčejného kluka, který šel do politiky jako aktivista bránící Libeňský most. Ohrožujeme je, jsme jejich společný nepřítel,“ sdělil Čižinský. „Že se pan Hlubuček snaží získat vliv, to jsme věděli, nevěděli jsme, že se chystá založit zločinecký gang. Instinktivně jsme tušili, že vliv pana Hlubučka musíme minimalizovat,“ doplnil.

Volbami to neskončilo

Celá kauza byla velkým tématem předvolebního boje. Například lídr koalice Spolu a dnešní primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v debatě na CNN Prima NEWS řekl, že měl tehdejší primátor a dnešní náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) kvůli Dozimetru odstoupit. „Primátor je primus inter pares (první mezi rovnými, pozn. red.), zodpovídá za svoje členy. Správně jste měl odstoupit vy a je mi úplně jedno, jestli jste za to zodpovědný, nebo ne,“ řekl bývalý primátor. Spory jim však nebránily, aby ve výsledku spolu uzavřeli koalici.

Nakonec však Dozimetr přežil i volby a sestavení nové vládnoucí koalice. Téma zůstává živé hlavně díky politickému uskupení Praha sobě, které skončilo v opozici. Vadí jim především náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09), jehož bývalý blízký spolupracovník Jiří Fremr byl také v souvislosti s kauzou zmiňován. Pospíšilovi zároveň vyčítají, že se měl s obviněným Redlem potkat na dovolené.

„Pospíšil s korupčními kauzami. Je pro nás velmi překvapivé, že na člověka, který jezdil s mafiány na dovolenou, Piráti kývli,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Jan Čižinský. „Myslím, že je ostudou, pokud by se náměstkem primátora stal někdo, kdo lže a stýká se s mafiány,“ řekl Čižinský před zastupiteli.

Sám Pospíšil chce především počkat na výsledky trestního řízení „Jenom doufám, a říkám to jako bývalý ministr spravedlnosti, že kauza nakonec nevyšumí doztracena a nezbyde po ní jenom obrovská pachuť. Doufám, že policisté vědí, co dělají. Trochu mě totiž děsí úniky ze spisů. Připomíná mi to kauzu pádu vlády, která nakonec skončila u kabelek asistentky premiéra. (Nečasova vláda skončila v roce 2013 po policejní razii, pozn. red.) Jednou věcí jsou podezření, která působí senzačně, ale důležité budou až odsuzující rozsudky, kdy budeme moci přesně říci, jak jednání skupiny fungovalo,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Dozimetr stále aktuální

Co se týče práce orgánů činných v trestním řízení, kauza se nadále rozrůstá. V polovině dubna například přibylo dalších pět obviněných kvůli hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Policie viní skupinu z trestných činů podplacení, přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Nejnověji podal státní zástupce v souvislosti s kauzou Dozimetr ve čtvrtek 8. června obžalobu na policistu a dalšího člověka. Policistu žalobce viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného přístupu k počítačovému systému, druhého člověka pak z toho, že policistu k trestným činům navedl.

Tagy: