KOMENTÁŘ: Fiala proti Válkovi, Farský proti Stanjurovi. Vládní doba ledová začala

Je jen pramálo věcí, za něž bychom mohli Fialovu vládu s klidným svědomím pochválit. Jednou z nich by jistě bylo, že si své špinavé prádlo nepere na veřejnosti a i po dvou letech působí navenek relativně jednotně. Ruku na srdce, bývali jsme ve vládách zvyklí na lecjakou melu, takže v tomto smyslu překvapuje současná koalice spíše příjemně. Jenže i v ní nám teď začíná přituhovat. A bude hůř. Události posledních dní dávají stále více tušit, že soulad (byť často spíše předstíraný) je ten tam a místo něho nastává vládní doba ledová...

Těch pár uplynulých dní bylo na vládní třenice poměrně bohatých. Napřed se koncem listopadu ozval lídr kandidátky hnutí STAN do Evropského parlamentu, Jan Farský. Ten se na Facebooku celkem oprávněně pustil do ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) kvůli plánovanému nákupu sítě benzinových stanic Robin Oil státním podnikem ČEPRO.

ČTĚTE TAKÉ: Stropnický tvrdě zkritizoval Schwarzenbergův pohřeb: Umřel člověk, ne král. Byl zpátečnický

Na začátku prosince se zase o rozruch ve vládních řadách postarali lidovci, když zcela neplánovaně podpořili pozměňovací návrh opozičního poslance za ANO Josefa Kotta při projednávání novely energetického zákona. Jejím předkladatelem byl přitom ministr Síkela, jenž s pozměňovacím návrhem opozice nesouhlasil. Několik lidoveckých poslanců se ale utrhlo ze řetězu a zvedlo ruku pro, což poslance STANu pobouřilo do té míry, že chtějí celou záležitost řešit na úrovni koalice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala prohodil Válka dveřmi, míní Havlíček. Kovářová mu připomněla „ponižování“ Vojtěcha. Podívejte se na video.

O nejviditelnější vládní aférku se ovšem postaral sám premiér Petr Fiala (ODS), když při jednání se zdravotníky obešel ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a v přímém přenosu ho totálně shodil. A jako by toho snad nebylo málo, účastnil se jednání i Fialův poradce Ivan Netuka, který před pár týdny označil Válka kvůli kauze IKEM za... užitečné hospodářské zvíře, abychom nebyli zbytečně vulgární.

Sám Válek v podstatě dělá, jako by se nechumelilo, a nechumelí ani šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, protože velmi dobře chápe, že Fiala si může dovolit prakticky cokoli, kdežto ona si nemůže dovolit nic, jelikož ho potřebuje. Takže jediní, kteří se kvůli Válkovi mediálně trochu vztekali, byli dva bývalí předsedové strany Miroslav Kalousek a Jiří Pospíšil plus pár dalších „topáků“.

Ti si poměrně správně myslí, že i když TOP 09 Fialu potřebuje, nemuselo by to ještě samo o sobě znamenat, že bude premiér dělat z ministra Válka hadr na holi. Petr Fiala zase celou situaci bere tak, že je lépe ztrapnit koaličního partnera, než riskovat stávku lékařů a ztratit tak další cenné body u veřejnosti.

Přesto, že pozadí všech tří sporů – tedy Fiala versus Válek, Farský versus Stanjura nebo STAN versus lidovci – je pokaždé jiné, jeden společný jmenovatel se tu přece jen najde. Partaje současné vládní koalice si zkrátka uvědomují, že volby se blíží. Že je tudíž načase přestat „držet basu“ a svorně pykat za cizí chyby. Místo toho je třeba začít dělat svoji politiku – tedy na chyby druhých poukazovat a vymezovat se proti nim. Stručně řečeno, je načase přestat se tvářit, že koaliční partner je pokrevní bratr, když je to především politický rival.

Zatímco mrazivé počasí po pár dnech přešlo, vládní doba ledová teprve začíná. Bude dlouhá, mrazivá a jak už to bývá, na jejím konci může být nejeden mrtvý (politický) dinosaurus...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žijeme ve spálené zemi? Podívejte se na diskusi ministra dopravy Kupky (ODS) a poslance ANO Kolovratníka v Partii Terezie Tománkové.

Tagy: