KOMENTÁŘ: Hnus a podraz? Naopak, premiér Fiala Piráty zachránil

Slova o zradě, o držení huby nebo o kálení na hlavu... Vášně, které se tři roky dařilo držet pod pokličkou, propukly naplno a ve vší nahotě ukázaly, jak předstíraná tahle vládní jednota ve skutečnosti celou dobu byla. Ačkoli se Piráti tváří, že šlo o bodnutí kudly do zad, ve skutečnosti jim Petr Fiala vyhazovem Bartoše z vlády pomohl.

Celkem přesně to vystihují slova perského vyslance ve filmu Angelika a král. „To, co vám Evropanům nejvíce komplikuje život, je možnost volby.“ I Piráti měli tuhle komplikovanou volbu před sebou: Buď mohli do voleb setrvávat ve vládě. Bartoš se mohl nadále plácat v digitalizaci, jako kapr po výlovu, Jan Lipavský by na „zamini“ dál vesele papalášovatěl a ministr Šalomoun mohl být až do voleb neviditelný jak celofán.

ČTĚTE TAKÉ: Co Bartošovi na schůzi s Fialou „zlomilo vaz“? Zdroj mluví o sedmi bodech místo nápravy

Piráti by sice pokračovali v sešupu, ale straníci, napojení na ministerské penězovody, by byli spokojeně na svém. Stejně jako zmiňovaní ministři, kteří se ve svých křeslech náramně zabydleli a s vysokou pravděpodobností by se jich sami od sebe nikdy nevzdali.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Nebo tu byla volba číslo dvě. Sebrat zbytky odvahy a přestat riskovat solidní budoucí výsledek jen kvůli sezení v ministerských seslích až do hořkého konce. Zkrátka, dát nepopulární vládě sbohem dřív, než to Piráty docela semele. V tomto kontextu mohl být Bartošův digitalizační malér naprosto geniální exitovou strategií. Elegantním důvodem, proč hodit ručník do ringu, a ještě být za uvědomělého politika, který umí uznat chybu a vyvodit odpovědnost.

Stručně řečeno, Piráti měli možnost zvolit si buď krátkodobý zisk a dlouhodobou ztrátu, nebo naopak krátkodobou ztrátu, z níž se dá dlouhodobě něco vytěžit. Je dosti pravděpodobné, že by si strana nakonec zvolila to první, čímž by si sama podepsala ortel.

Petr Fiala však svým úterním rozhodnutím rozštípl tohle složité dilema a vyřešil za Piráty jejich možnost volby. V záplavě pirátských slz to poněkud zapadá, ale Fiala je tím v podstatě zachránil.

Premiér se z pozice „slušňák roku“ dostal do pozice zrádce non plus ultra a ublížený Bartoš bude získávat politické body i od těch, kteří ho jinak nemuseli – protože komu se nikdy nestalo, aby ho šéf podrazil, no ne? Odchodem do opozice se strana odstřihne od nepopulární vlády a bude se až do voleb moci úspěšně tvářit, že v té vládě vlastně ani nikdy nebyla. Cesta k tomu, aby si Piráti začali hrát na tu jedinou „demokratickou“ opozici, je doširoka otevřená. Široce otevřené jsou pak i možnosti, aby to některé voliče dokázalo skutečně oslovit. Jedinou nevýhodou Pirátů teď je absence výrazných politiků, leda by se rozhodli přemluvit Bartoše, aby to ještě nevzdával.

VIDEO: Do mrtvol se nekope, řekl k Fialově vládě Zeman

Fiala a spol. budou mít ztíženou pozici, jak Piráty za jejich opoziční zlobení ostřelovat. Jednak mohou někdejší koaliční partneři na Fialu leccos vědět a povědět, ale především – Bartošův malér s digitalizací není jen věcí samotného Bartoše. Je striktně vzato malérem celé vlády a především Petra Fialy, protože vláda je kolektivní orgán, za který premiér zodpovídá. Fiala věděl, že digitalizace zavání obřím průšvihem a probral se k činu, až když už bylo pozdě a když to daňové poplatníky bude stát bratru 300 milionů korun navíc. Věděl, ale nekonal, takže má sám na hlavě tolik másla, že by ho ve vlastním zájmu neměl chtít po Bartošovi zbytečně patlat. Naopak, v zájmu všech je co nejrychleji na tuhle patálii zapomenout a přebít ji nějakou jinou kauzou dne, která bezesporu brzy přijde.

Když to shrneme: až se milé pirátstvo dostatečně vypláče a bude schopno se na věci dívat trochu racionálně, třeba pochopí, že touhle drsnou resuscitací jim sice Petr Fiala pár žeber zlomil, ale život zachránil. Teď je jen na Pirátech, jestli to pochopí a chytí tuhle příležitost za pačesy. Nebo jestli budou na svém hrobě tak dlouho ublíženě plakat, až jim nezbyde než si do něj lehnout a zaklopit víko...

VIDEO: Piráti jsou jako ufňukané děti, řekl Topolánek

Tagy: