Komentátor se pustil do vlády. Byl jsem v šoku, že na Babiše reagovala vtípky

Martin Schmarcz

360° (1031)

Vládní koalice SPOLU v říjnu oznámila, že svého kandidáta do prezidentských voleb nepostaví, podpořila jen trojici jmen. Bez svého zástupce jsou i Piráti a STAN. Volební výsledek ale musí být jedním ze zájmů kabinetu Petra Fialy, myslí si komentátor Martin Schmarcz, který byl v šoku z toho, že vládní politici komentovali Babišovu kandidaturu vtípky a siláckými výroky na sociálních sítích. „Vláda musí najít způsob, jak se do toho zapojit,“ nabádal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Komentátorovi zpravodajského webu Info.cz Martinu Schmarczovi se velmi líbilo vyjádření ministra spravedlnosti Pavla Blažka, podle kterého pouze řeči prezidentské volby nevyhrají. „On správně pochopil, že silácké statusy na Facebooku Andreje Babiše neporazí. Pomůže pouze tvrdá práce vlády,“ komentoval aktuální situaci Schmarcz.

„On totiž nebojuje s Petrem Pavlem nebo Danuší Nerudovou. On bojuje s vládou, která bude muset najít způsob, jak se do toho zapojit. Jinak utrpí i její pověst,“ předpověděl novinář a dodal, že pro Andreje Babiše je současná pozice velmi výhodná. „V kampani bude mít exkluzivní prostor, jak vládu kritizovat.“

Podle politického komentátora Práva Thomase Kulidakise nebudou rozhodující momenty kampaně probíhat na sociálních sítích. „Rozhodnou rozhovory v novinách a televizi. Bude hodně záležet na tom, jak moc bude Babiš empatický a pozitivní. Víme, že voliči tradičně upřednostňují kandidáty, kteří jsou nad věcí a dokážou působit tak jako dobrácky,“ vysvětlil v pořadu 360°.

Schmarcz si myslí, že v prvním kole voleb nebudou voliči příliš taktizovat, ale dají hlas kandidátovi, který jim je nejbližší. „V první kole vždy kandidáti bojují o ty své, až ve druhém kole hledají někde jinde. Nerudová, Pavel a ostatní kandidáti z tohoto spektra se poperou o 40 procent hlasů, které má vláda,“ uzavřel.

Tagy: