Babiše už bylo dost, volby to ukážou. Bojuje pomocí svých médií, říká poslanec STAN

360° (1031)

Andrej Babiš v neděli oznámil svou kandidaturu prezidenta. Podle vládních politiků je v prezidentské volbě zvýhodněn, a to díky vlastnictví řady médií. Přesto mu ani to nemusí pomoct volby vyhrát, shodli se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Ondřej Lochman (STAN) a Šárka Jelínková (KDU-ČSL). Bývalý ministr Karel Havlíček (ANO) je toho názoru, že největší Babišovou výhodou je fakt, že za ním stojí nejsilnější strana v ČR.

Podle vládního poslance Ondřeje Lochmana Andrej Babiš ve volbách nezvítězí. „Babiše už bylo dost, což ukázaly i komunální volby. Když se dívám, jak pracuje pro lidi, tak ve Sněmovně je tak dvacet procent svého času,“ hodnotil docházku poslance Babiše do zákonodárného sboru.

Poslanec STAN si myslí, že Andrej Babiš do volebního klání vstupuje s velkou výhodou. „Většina kandidátů je v horší pozici. Andrej Babiš vlastní řadu médií. V neděli, šest minut po ohlášení jeho kandidatury, zveřejnil web iDnes rozsáhlý komentář, proč by předseda hnutí ANO měl kandidovat. Jeho média budou na jeho straně.“

Babišův stranický kolega Karel Havlíček s názorem, že je jeho stranický šéf v jisté výhodě, souhlasí, plusy bývalého premiéra vidí ale jinde. „On má výhodu, že za ním stojí jako jeden muž nejsilnější strana v České republice. Nejenom, že zafinancuje jeho kampaň, nabízí mu ale i personální kapacity,“ uvedl bývalý ministr dopravy a průmyslu a obchodu.

Výhodu ve vlastnictví médií spatřuje i někdejší senátorka Šárka Jelínková. „Média budou hrát velkou roli a výhoda Andreje Babiše tady samozřejmě je. Žádný jiný kandidát média nevlastní. Nejdůležitější ale bude, kdo se ukáže jako pravý státník,“ podotkla Jelínková.

Podle místopředsedy Sněmovny Havlíčka ale nechybělo mnoho a místo Babiše byl kandidátem on sám. „Je pravda, že jsem byl jednou ze tří, čtyř zvažovaných možností. Dívali jsme se na vývoj preferencí a nakonec rozhodlo, že Andrej Babiš je jedním z nejzkušenějších politiků v České republice,“ poodkryl rozhodovací proces hnutí ANO Havlíček, podle kterého by si prezidentskou kandidaturu měl dovolit jen dlouholetý politik.

Tagy: