Kroky „paranoidního“ Putina: Bojí se otravy, zbavil se tisícovky lidí včetně uklízeček

Vladimir Putin řeční na Valdajském fóru

Soukup a Fištejn k vývoji na Ukrajině

Téměř čtyři týdny trvá válka na Ukrajině. Za tu dobu se ruský prezident Vladimir Putin zbavil osmi generálů a propustil tisícovku lidí ze svého okolí. A to od ochranky až po úklidovou službu, tvrdí novinář Craig Copetas. Svržení šéfa Kremlu požadují ruské elity i boháči, kteří přicházejí o svůj majetek. Podle publicisty Jefima Fištejna může mít dokonce ruský prezident strach o život.

Hned po vypuknutí války si uvědomil, že útok neprobíhá podle jeho představ, a tak se Vladimir Putin rozhodl pro rozsáhlé čistky. Mezi tisícovkou propuštěných podle informací známého řecko-amerického novináře Craiga Copetase byly prý i uklízečky nebo kuchařky. Ale především vyhodil několik svých generálů.

„Může se jednat o projev strachu i rotaci. Jestli je to tisícovka, to jsou dohady. Putin již mnoho let vede život poustevníka, co sedí ve svém bunkru. A když se objeví na setkání s lidmi, je často fingované, je tam zasazen internetovou technologií,“ připomněl ve vysílání CNN Prima NEWS Fištejn mimo jiné dost propíraný rozhovor Putina s letuškami z Aeroflotu.

Minulý pátek se pak konalo na moskevském stadionu Lužniki masivní setkání na podporu války, respektive tamní rétorikou „vojenské operace“. Rovněž zde bylo zpochybňováno, zda před více než 80 tisíci lidmi vystoupil skutečně Putin osobně. „Ohledně Lužnik ani teď s jistotou nevíme, jestli to byl on,“ podotkl Ondřej Soukup z Lidových novin.

„Vede život v osamění. Bojí se o život a má proč se bát,“ pokračoval Soukup. „Poslední dva roky se Putin i kvůli pandemii izoloval, už loni na jaře musel do karantény každý, kdo se s ním chtěl potkat. Lidí, kteří mají tu zkušenost, že se za poslední období s Putinem fyzicky potkali, je jen pár desítek.“

Putinova opatrnost a nedůvěřivost se dá nazvat až paranoiou. Kromě masivního propouštění nechává kvůli obavám ze zrady ochutnávat jídlo před tím, než ho sám pozře. Otrava jedem je totiž nejpravděpodobnější variantou, kterou by se někdo mohl pokusit ruského vůdce odstranit.

Tento plán by mohli zosnovat především oligarchové, kteří pociťují sankce nejvíce, nicméně Soukup zmiňuje i jinou skupinu. „Já bych to viděl na některé generály, kteří můžou mít pocit, že riziko, které na sebe Rusko bere, je příliš vysoké, takže Putin už neposlouchá argumenty,“ řekl.

Tagy: