Říká Putin o obnovení dodávek plynu pravdu? Snížil by si autoritu, kdyby ne, tvrdí expert

Z Ruska nyní proudí do Německa jen 40 procent kapacity plynovodu Nord Stream 1. Může to mít drsný dopad i na Česko.

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý ujistil, že státní plynárenská společnost Gazprom je připravena dostát svým závazkům ve vývozu plynu. Podle výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora musí být jeho slova pravdivá – jinak by si Putin snížil autoritu. Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Pavel Peterka ale ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS upozornil, že ruský režim nepatří k nejstabilnějším.

Je to strašák téměř celé Evropy. Obnoví Rusko dodávky plynu, nebo zavře kohouty? Podle Putina je Gazprom připraven dostát svým závazkům. Šéf Kremlu ale zároveň varoval, že kapacita plynovodu Nord Stream 1 by se mohla dále snížit kvůli pomalému postupu při údržbě zařízení.

Můžeme vůbec ruské hlavě státu věřit? „Po tomto vyjádření by si Putin snížil autoritu, kdyby tomu tak nebylo. Slova se projeví i v praxi, což je pro evropské odběratele příznivá zpráva. Vyjádření je lepší variantou, nejspíše bude tok plynu na úrovni před odstávkou, tedy něco pod 40 miliony kubíků denně. To je vítaný příspěvek v situaci, kdy potřebujeme plnit zásobníky. Trhy zareagují mírně pozitivně,“ odhaduje Gavor.

Každou chvíli může přijít další výmluva

Gazprom, který vývoz plynu potrubím z Ruska zajišťuje, v posledních týdnech snížil dodávky přes plynovod Nord Stream 1 o zhruba 60 procent. Svůj krok zdůvodňuje technickými problémy, respektive opožděným návratem kompresorové turbíny ze servisu, jenž v Kanadě prováděla německá společnost Siemens Energy.

Zdržení zapříčinily sankce, které západní země uvalily na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Kanada uvedla, že v neděli odeslala po opravě turbínu do Německa. V úterý Putin prohlásil, že Gazprom dosud neobdržel „oficiální dokumenty“ k dovozu turbíny.

„Návrat k původním dodávkám skrze Nord Stream 1 může mít pozitivní vliv, ale Putinův režim nepatří k nejstabilnějším a každou chvílí může přijít podobná výmluva, jako je zásah vyšší moci. Bylo účelem postrašit evropské odběratele, že Rusko může dělat potíže v dodávání plynu pro průmysl i domácnosti,“ narážel Peterka na pondělní vyjádření Gazpromu.

Peterka však nepředpokládá, že Rusko kohoutky do Evropy úplně zavře. „Vývoz energetických komodit je pro něj klíčovým zdrojem příjmů do státní kasy. Na druhou stranu se můžeme podívat na vývoj cen. Vidíme, že plyn je sedmkrát dražší než před pandemií. Tím pádem je i dodávání poloviny objemu pro Rusko zajímavější,“ nastínil ekonom.

Evropská komise (EK) neočekává, že plynovod Nord Stream 1 bude po plánovaném čtvrtečním ukončení údržby znovu spuštěn, řekl novinářům v úterý eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn. Jeho komentář přišel poté, co Gazprom nejméně jednomu významnému zákazníkovi v Evropě sdělil, že kvůli mimořádným okolnostem nemůže dodávky plynu zaručit. To zvýšilo v Evropě obavy, že provozovatel plynovodu po pravidelné údržbě možná přepravu suroviny už neobnoví.

Zásobníky plynu v Česku jsou nyní plné zhruba ze 77 procent, což pokryje spotřebu zhruba do ledna. S využitím plynu z LNG terminálu v Nizozemsku by tak ČR vydržela zřejmě až do března. Stát ale nyní musí získat LNG, jenž zatím zajištěné nemá.

Tagy:
válka Vladimir Putin dodávky ekonomika finance plyn Rusko Jiří Gavor Gazprom Pavel Peterka LNG Nord Stream 1