Spadla raketa a naše čtvrť vypadá jako sýr. Umělkyně Olena z Kyjeva obrazy vyjadřuje emoce

Olena Zaichenko vystavuje obrazy a kresby, které malovala v evakuačním vlaku při útěku z rodného Kyjeva.

Ukrajinská umělkyně malovala obrazy ve vlaku

Ukrajinská umělkyně Olena, která uprchla před válkou do Česka, zahájila v Brně výstavu svých obrazů. Kresby a karikatury mají být připomínkou druhého roku válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Ty malovala ve stísněném prostoru evakuačního vlaku. Během útěku z rodného Kyjeva tak v nelehkých chvílích vyjadřovala své pocity a obavy.

To, že začala válka, oznámil Oleně Zaichenko syn, který byl zrovna na návštěvě u babičky. „Ve čtyři hodiny ráno mi volal: ‚Mami, začala válka.‘ Říkala jsem mu: ‚Neblázni, synu, jaká válka?‘,“ vzpomínala pro CNN Prima NEWS. Ve chvíli, kdy raketa padla jen kousek od jejich domu, věděli, že musí pryč.

„Raketa dopadla přímo naproti. Spadla na školu, na níž chodil můj syn. Naše čtvrť už vypadá jako švýcarský sýr,“ podotkla Zaichenko.

ČTĚTE TAKÉ: Bez USA má problém Ukrajina, ale i my. Putin může ukončit válku klidně zítra, říká Pojar

V té době začala umělkyně tvořit první obrazy s válečnou tématikou, které aktuálně visí na zdech centra Ukrajinské iniciativy jižní Moravy v centru Brna. Kresby a karikatury mají být připomínkou druhého roku válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Obrazy vznikaly těsně po začátku války na Ukrajině. Zaichenko je malovala v uprchlickém vlaku, který mířil do Česka.

Je to sklizeň lidských životů

„Seděli jsme se synem na podlaze evakuačního vlaku, byl to blázinec a mazec. A já jsem kreslila obrazy, právě proto, abych se nezbláznila,“ vysvětlila.

Na papír malovala vše, co o invazi nemohla říct nahlas. Myšlenky, zážitky, pocity, strachy i humor. Kreslila inkoustem, fixami, tím, co si stihla sbalit s sebou. „Je to sklizeň lidských životů. Ale život bude pokračovat,“ doplnila Zaichenko.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Většina Čechů je pro rychlé ukončení války na Ukrajině. Územní zisk Ruska by jim nevadil

Až to bude možné, ráda by se umělkyně vrátila zpět na Ukrajinu. Teď studuje na Masarykově univerzitě a její syn v Německu. Sama ale říká, že její příběh v Česku ještě neskončil.

Tagy: