Nečekaný zvrat. Cizinci zadržení v Praze kvůli rvačce s podporovateli Ukrajiny jsou na svobodě

Nečekaný zvrat nastal v případu agresivních ruskojazyčných cizinců, kteří v sobotu fyzicky napadli stánek s ukrajinskými dobrovolníky na Staroměstském náměstí v Praze. Zatímco v pondělí policie informovala o zadržení podezřelých agresorů na Letišti Václava Havla v Praze, podle úterního vyjádření státního zastupitelství se trestné činy nepotvrdily a všichni zadržení byli v úterý propuštěni na svobodu.

Městské státní zastupitelství v Praze se rozhodlo zadržené propustit na základě dostupných důkazů. „Policejní orgán vytěžil všechny dotčené osoby včetně zadržených. Zejména posoudil dostupné audiovizuální záznamy,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS průběh vyšetřování mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala.

ČTĚTE TAKÉ: V pražském parku Stromovka se zastřelil muž. Zasahovala policie, resuscitace byla marná

Spekulovalo se o národnostním motivu celého incidentu. Skupinka ruskojazyčných mužů a žen měla podle dostupných záběrů fyzicky napadnout dobrovolníky, kteří u stánku na Staroměstském náměstí vybírali peněžní dary pro válkou zasaženou Ukrajinu. Při útoku měl jeden z agresorů pronést větu: „Dobře vás Rusko j*be“.

„Je to pro mě těžké, jsem z Charkova, a když ten pán přišel a řekl, že ‚vás Rusko j*be‘... mám mnoho kamarádů, které zabili,“ popsala pro CNN Prima NEWS jedna z napadených Elmira Babajevová.

„Potom došel další pán a jejich manželky nebo předpokládám, že to byly jejich ženy, a začali do nás píchat deštníkem a ničit nám věci na stole. Potom už do nás začali kopat a bouchat,“ popsal pro CNN Prima NEWS další z napadených Viktor Cegan.

Policisté v pondělí uvedli, že v souvislosti s incidentem na Staroměstském náměstí zadrželi čtyři cizince. „Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z několika trestných činů. Na základě zjištěných nových skutečností dojde s největší pravděpodobností k překvalifikování věci,“ napsali strážci zákona v pondělí na síti X. Státní zastupitelství nakonec po prošetření důkazů trestné činy nepotvrdilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Spadlý strom poškodil čtyři auta v centru Prahy. Hasiči zasahují i na dalších místech republiky

Tagy: