Noc s romskými uprchlíky na Hlavním nádraží v Praze: Lidé spící na zemi a tlačenice o jídlo

Romští uprchlíci na pražském Hlavním nádraží

Problém s romskými uprchlíky z Ukrajiny se stále více vyhrocuje

Problém s romskými uprchlíky z Ukrajiny, kteří přijíždějí na pražské Hlavní nádraží, se stále více vyhrocuje. Kapacity pro přespání tam bývají zaplněné, několik desítek lidí tak spí často na zemi. Skupiny, ve kterých je hodně dětí, trápí také nedostatek jídla.

Noc na pražském Hlavním nádraží strávilo více než 400 romských uprchlíků. Řada z nich se nevešla na připravená lůžka ani do spacího vlaku a museli spát na zemi. Největší shon nastává ve chvíli, kdy přijede soukromník s pomocí.

Podle dobrovolníků ale situace na nádraží není dobrá. Míst ke spaní je méně než uprchlíků, kteří se potřebují vyspat. Chybí jich 100 až 200. „Stejně tak máme problém s distribucí potravin, které jsou nám centrálně přidělovány,“ popsala dobrovolnice Iniciativy Hlavák Veronika Dvorská.

Děti běhají po budově nádraží

Děti přes den pobíhají po nádražní budově, některé si třeba kreslí. „Večer máme službu, která jim říká, že si mají lehnout a odpočinout si. Přes den se je tady snažíme udržet nějak v klidu, aby nám nelítaly do silnice, a nějak děti zabavit, protože nemají co dělat,“ vysvětlil hlavní koordinátor Iniciativy Hlavák Jan Škop.

Podle dobrovolníků vznikly problémy s romskými uprchlíky z několika příčin. Hlavní je proces ověření, zda skutečně uprchli z Ukrajiny, nebo jsou z jiné země a chtějí zneužít systém uprchlických dávek. „Trvá až deset dní, než se zjistí, jestli občanství mají, nebo nemají. Během těchto deseti dnů neexistuje žádná institucionální podpora,“ upozornila Dvorská. „Je to situace, že rodiny pendlují napříč Evropou a nikdo neví, co s nimi,“ dodal Škop.

Výstavba stanového městečka

Nevyhovující podmínky by se měly změnit. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) totiž vydal pokyn k výstavbě stanového městečka v pražské Troji, kam by se měli uprchlíci z nádraží přesunout. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by ale měla vláda postupovat mnohem razantněji.

„Opravdu čekám, že se pan premiér Fiala začne věnovat řešení tohoto problému a nejenom špičce ledovce, což jsou lidé na Hlavním nádraží, kteří možná budou někde jinde,“ řekl Hřib.

Jiná situace je třeba v Olomouckém kraji, kde se podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) řeší případy několika desítek romských uprchlíků denně. „Zejména jim vyplácíme sociální dávky, o které jde především. Potom odjíždějí pryč,“ přiznal Suchánek.

Tagy: