Nehody s dětmi jsou noční můrou každého rodiče. Expertka zmínila jejich nejčastější důvody

Auto na silnici

Nehody s dětmi

Autonehody s dětmi jsou strašlivým zážitkem nejen pro každého rodiče. Mezi nejčastější prohřešky řidičů s nezletilými pasažéry v autě patří nedodržování bezpečné vzdálenosti od ostatních vozidel nebo rychlá jízda. Častým problémem mohou být i rodiče, kteří se spíše věnují svému dítěti na zadní sedačce než řízení. Primářka urgentního příjmu FN Motol Jitka Dissou v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS poukázala na běžné chyby, které si řidiči často ani neuvědomují. Jednou z nich je i přílišné povolení bezpečnostního pásu.

Rodiče nevědomky mohou ohrozit své dítě například špatným připoutáním. Podle primářky Jitky Dissou si mnoho dospělých neuvědomuje, že bezpečnostní pás primárně neslouží jako prostředek ke snížení pohyblivosti dítěte, ale jako ochrana při nárazu. „Pásy jsou klasicky povolené, protože dítě jinak pláče, že ho škrtí,“ řekla. Zdůraznila však, že na stížnosti našich ratolestí kvůli pásům nemůžeme dbát, a to právě kvůli jejich bezpečnosti. Důležitost připoutání platí i u novorozenců, které rodiče často dají do sedačky bez jakéhokoliv připoutání v obavách, že by jim to mohlo ublížit. Chybně.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední telefonát hasiče Lukáše: Před smrtí mluvil s maminkou, chystal velký životní krok

Autonehody s dětmi jsou z velké části způsobené také nepozorností řidiče. Problémem je podle expertky převážně nezvládnutý multitasking osoby za volantem. Rodič se například snaží komunikovat se svým dítětem na zadní sedačce, když něco potřebuje, a nevěnuje se tak plně řízení. Proto mnoho rodičů dává sedačku s dítětem dopředu na „sedadlo smrti“. Podle Dissou je to možné, pokud se vypnou airbagy. Přesto jde však podle ní o velmi riskantní variantu. „V případě, že airbagy dokonce vypnuté nejsou, tak je to pro dítě rizikové vzhledem k tomu, že nárazy jsou převážně čelní, tudíž s maximální energií,“ uvedla.

Děti při nehodách trpí hlavně poraněním hrudníku, břicha a hlavy, které souvisí s bezpečnostním pásem a nárazem auta. Závažnost zranění závisí na rychlosti jízdy. „Čím větší rychlost, tím větší energie při nárazu a tím horší mohou zranění být,“ sdělila primářka. Uvedla však, že záleží i na typu vozidla a na tom, jak dobře je dítě připoutané.

Podle Portálu nehod, který shromáždil data za posledních 13 let, jsou nehody s dětmi do sedmi let způsobené hlavně z nepozornosti a nedodržení vzdálenosti mezi vozidly. Například u dospívajících ve věku 13 až 17 let jsou už nehody způsobeny hlavně rychlostí. V typickém případě dítě nastoupí  do auta ke kamarádovi, který už má řidičský průkaz, a chtějí si užít rychlost.

Zranění, jež vznikají při nehodách za účasti dětí, bývají převážně lehká, ale dochází i k úmrtím. Nejvíce jich bylo ve skupině mladistvých do 17 let, kdy z necelých 2 000 nehod zemřelo 42 dospívajících.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drama na Zlínsku: Policista v civilu zpacifikoval opilého řidiče. Z dodávky padala piva

Tagy: