Nejbohatší ruský oligarcha vzkazuje Putinovi: Nevracej nás do roku 1917, pocítíme to

Ruský prezident Vladimir Putin uvažuje nad znárodněním majetku zahraničních firem.

Vývoj bojů na Ukrajině: Ruské jednotky ostřelují rezidenční oblasti v Kyjevě

Znárodněním majetku zahraničních společností, které prchly z Ruska, se vrátíme o více než 100 let nazpět. Byli bychom na úrovni revolučního roku 1917, vzkázal Vladimiru Putinovi nejbohatší ruský oligarcha Vladimir Potanin. Celosvětová nedůvěra investorů v ruské obchodní prostředí by země podle něj pociťovala dlouhá desetiletí, uvedl podle americké stanice CNN.

Vladimir Potanin je největším akcionářem a prezidentem kovodělné společnosti Norilsk Nickel (NILSY). Podle agentury Bloomberg vlastní majetek v hodnotě asi 22,5 miliardy dolarů (516 miliard korun), což z něj dělá nejbohatšího ruského oligarchu. V roce 2018 se objevil na americkém seznamu elitních ruských podnikatelů, kteří mají blízko k Putinovi.

Navzdory úzkým vazbám na Kreml se ale Potanin postavil proti vládnímu záměru zabavit majetek firem, které kvůli invazi na Ukrajinu ukončily svou činnost v Rusku. Doporučil Putinovi, aby v této věci postupoval velice opatrně.

„Zaprvé bychom se vrátili o sto let nazpět, do revolučního roku 1917. Důsledky takového kroku – kupříkladu globální nedůvěra investorů v Rusko – bychom zažívali po mnoho desetiletí,“ uvedl významný ruský miliardář.

„Zadruhé, rozhodnutí mnoha společností pozastavit činnost v Rusku má, řekl bych, poněkud emocionální charakter. Byly pod bezprecedentním tlakem, který na ně vyvíjelo veřejné mínění v zahraničí, takže se s největší pravděpodobností vrátí. A já osobně bych jim takovou příležitost ponechal,“ vysvětlil svůj postoj Potanin podle CNN.

„Chápu, že ve světle ekonomických sankcí máme touhu jednat stejně. Na západních zemích ale vidíme, že jejich ekonomiky uvalením omezení proti Rusku trpí taky. Musíme být moudřejší a vyhnout se scénáři, kdy odvetné sankce zasáhnou nás samotné,“ doplnil ruský oligarcha.

Vyzval také Rusko, aby zmírnilo omezení týkající se zahraniční měny, aby bylo možné platit úroky ze zahraničních dluhopisů a půjček. V opačném případě by hrozilo, že země nesplatí celý svůj zahraniční dluh, který odhadl na zhruba 480 miliard dolarů (11 bilionů korun).

Norilsk Nickel je podle CNN největším světovým producentem palladia a kvalitního niklu. Významně se také podílí na produkci platiny a mědi. Společnost a její primární produkty unikly sankcím uvaleným západními zeměmi, které zasáhly ruskou ekonomiku.

Znárodnění majetku hrozí Applu, Toyotě i McDonald's

Putin ve čtvrtek prohlásil, že podporuje plán na zavedení „vnějšího řízení“ zahraničních společností, které opouštějí ruský trh v reakci na ozbrojený konflikt na Ukrajině.

Ruská organizace na ochranu práv spotřebitelů proto vypracovala seznam podniků, které se rozhodly odejít a které by mohly být znárodněny, uvedla ruská státní tisková agentura TASS. Dokument, který byl údajně zaslán také Kremlu a generální prokuratuře, obsahuje celkem 59 společností.

Na seznamu jsou velké zahraniční firmy včetně Volkswagenu, Applu, IKEA, Microsoftu, IBM, Shellu, McDonald's, Porsche či Toyoty. Není vyloučené, že se řady „potenciálně znárodnitelných společností“ rozrostou o další jména.

Tagy: