Nejen ženy. Rusové na Ukrajině znásilňují i muže a chlapce, tvrdí zástupci OSN

Ruští okupanti v Chersonu, 7. března 2022

Ukrajinští vojáci zajali ruského okupanta, který měl znásilňovat

Mezi údajnými oběťmi znásilnění ruskými vojáky na Ukrajině, kde se od začátku války vyšetřují desítky případů sexuálního násilí ze strany invazních sil, jsou i muži a chlapci, uvedli v úterý představitelé OSN a Ukrajiny.

„Obdržela jsem zatím neověřené zprávy o případech sexuálního násilí na mužích a chlapcích na Ukrajině,“ cituje web The Guardian Pramilu Pattenovou, zvláštní zástupkyni OSN pro sexuální násilí ve válce.

Dodala, že pro muže, kteří znásilnění přežili, může být obzvláště náročné tento trestný čin nahlásit. „Pro ženy a dívky je to těžké mimo jiné kvůli stigmatizaci, ale pro muže a chlapce často ještě složitější. Musíme vytvořit bezpečný prostor pro všechny oběti, aby se nebály násilí oznámit,“ podotkla zástupkyně OSN a varovala, že desítky případů, které jsou zatím vyšetřovány, představují pouze špičku ledovce.

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová v úterý uvedla, že její úřad shromáždil zprávy o sexuálním násilí ze strany ruských vojáků na mužích a ženách všech věkových kategorií – od dětí až po seniory.

Moskva údajně používala znásilňování jako záměrnou strategii. „Cílem je samozřejmě zastrašit občanskou společnost a udělat vše pro to, aby donutila Ukrajinu kapitulovat,“ prohlásila Venediktová.

O sexuálním násilí na Ukrajině se tamní veřejnost zatím dozvěděla jen málo. Některé oběti opustily zemi a jiné, které zůstaly, se bojí o svých zkušenostech mluvit, dodala prokurátorka.

V zemi blikají všechny varovné signály

Týmy ukrajinských prokurátorů a vyšetřovatelů postupně sbírají důkazy o rozsáhlém sexuálním násilí od doby, kdy se ruské síly před necelým měsícem stáhly například z okolí Kyjeva. Mezi pochmurná svědectví, která shromáždili od obětí a jejich rodin, patří hromadná znásilnění, útoky se zbraní v ruce a znásilnění spáchaná před dětmi. Rusové ale tato tvrzení opakovaně odmítají.

Komisařka pro lidská práva Ludmila Denisovová však oficiálně zdokumentovala případy 25 žen, které byly drženy ve sklepě a systematicky znásilňovány ve městě Buča nedaleko Kyjeva.

Vyslankyně OSN Pattenová uvedla, že ukrajinským ženám hrozí nebezpečí hlavně v případě, že se pokusí z konfliktu uprchnout. „V zemi blikají všechny signály varující před sexuálním násilím červeně,“ dodala.

„Tváří v tvář tak otřesným zprávám o sexuálním násilí jsem nemohla zůstat ve své kanceláři v New Yorku. Jsem zde proto, abychom zajistili nulovou toleranci a důsledné postihy těchto zločinů,“ pokračovala Pattenová na tiskové konferenci přímo v jedné z osvobozených obcí, které jsou nedaleko hlavního města a kde našli Ukrajinci těla civilistů na ulicích nebo v masových hrobech. Rusové ale nadále tvrdí, že obrázky z Buči a dalších obcí jsou zinscenované a cíleně připravené ukrajinskou propagandou.

Sexuální násilí jako levná a tichá zbraň

Zatímco boje v okolí Kyjeva prozatím skončily, ruští vojáci stále drží rozsáhlá území na jihu a východě země. Vzhledem k rostoucím obavám ze znásilnění i tam se úřady snaží co nejrychleji dostat do ukrajinských nemocnic nouzovou antikoncepci.

Pattenová prohlásila, že svět příliš dlouho dovoloval, aby bylo sexuální násilí nasazeno jako levná, tichá a účinná zbraň proti celým komunitám. „Levná, protože je bez nákladů. Velmi účinná, protože nepostihuje pouze oběť, ale celé rodiny a komunity. Je to biologická a psychologická válka,“ zdůraznila.

OSN prý bude dále spolupracovat s ukrajinskými úřady nejen kvůli podpoře přeživších, ale také s ohledem na vyšetřování zločinů a přípravě pro trestní řízení. Ukrajinští vyšetřovatelé již některé ruské vojáky, kteří jsou údajně zodpovědní za válečné zločiny, identifikovali. Na jednoho muže obviněného ze znásilnění byl už vydán zatykač.

Vyšetřování má mezinárodní podporu, na místě již působí francouzští a nizozemští forenzní experti. Také Velká Británie přislíbila vyslání expertů, kteří pomohou shromáždit důkazy o válečných zločinech včetně sexuálního násilí. Mnozí si však kladou otázku, zda vojáci, kteří se již stáhli, budou čelit případnému stíhání, protože jsou pod ochranou vlády v Moskvě, která invazi nařídila a páchání válečných zločinů popírá.

Tagy: