Nejhůře se vede Česku a Německu, říká Kovanda. Označil i dlouhodobé evropské hříšníky

Ekonom Lukáš Kovanda

Současná evropská ekonomika se podle ekonoma Lukáše Kovandy nenachází v příliš dobré kondici a meziročně roste o 0,1 procenta. „Nejhůře je na tom v tuto chvíli jádro EU, jako jsou Německo či Česká republika, což souvisí s jejich závislostí na průmyslové výrobě a ruských energiích,“ upozornil v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. Zároveň ale dodal, že co se týče zadlužování Evropy, stále ji nejvíce dolů táhne „jižní křídlo“.

„Řecko za sebou táhne velký dluh, který byl vyšponován v době globální finanční krize v letech 2008 a 2009. Dalším dluhovým hříšníkem je Itálie a je zajímavé, že i Francie má dluh takřka 112 procent hrubého domácího produktu,“ vyjmenoval Kovanda největší dlužníky EU.

ČTĚTE TAKÉ: Finanční kondice Česka se zlepšuje, tvrdí agentury. Ocenily zvládnutí energetické krize

Právě Francie může být podle ekonoma odstrašujícím příkladem pro Českou republiku. „Patří k zemím, jimž dluh v posledních letech velice rychle narůstá, takže je to varování pro Českou republiku i Slovensko, které jsou v tuto chvíli poměrně málo zadlužené v rámci Evropské unie,“ uvedl.

„Česko má zadlužení zhruba 44 procent, ale pokud se s dluhem nebude nic dělat, může rychle vyrůst jako ve Francii,“ varoval Kovanda. Dodal však, že v tuto chvíli je uklidňující, že český dluh je stále jenom na polovině toho, co je v Unii obvyklé. Nemůže tak být zatím řeč o nějakém rozvratu českých veřejných financí či směřování Česka k bankrotu.

Německo stojí před řadou výzev

Před ještě větší výzvou než Česko stojí podle expertů Německo. „Jeho ekonomika je v recesi a vykazuje problémy, které ještě před pár lety nebyly. Myslím, že se německá ekonomika velmi těžko vypořádává s tím, že byla nastavena na laciné ruské energie, a s transformací spojenou se zavíráním jáderných elektráren,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý guvernér Národní banky Slovenska Ivan Šramko.

Doplnil, že problém je skutečně velmi vážný, a pokud německá ekonomika nezačne růst, potáhne dolů celou Evropskou unii. Přesto však Šramko na situaci nahlíží optimisticky a ve „vzkříšení“ německé ekonomiky stále věří.

Kovanda je ale mírně pesimističtější a domnívá se, že Německu hrozí velký politický otřes. „Mám obavy, jak to Německo zvládne, protože výzev, jimž čelí, je opravdu celá řada. Je to energetická politika Energiewende, vypínání jaderných elektráren, nutnost odstřihnout se od ruských energií, od ruského plynu, nezvládnutá přistěhovalecká politika,“ vyjmenoval a dodal, že bude zajímavé tamní situaci sledovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Největší tma je před úsvitem, říká Křeček o české ekonomice. Tak růžové to nebude, mírnil ho Pikora

Tagy:
Německo Francie Evropa Lukáš Kovanda HDP státní dluh ekonomika Itálie Řecko finance Svět financí s Trinity Bank Ivan Šramko