Největší souboje o Senát? Hraba proti hokejové legendě, zajímavé soupeře má Fischer i Drahoš

Jiří Drahoš, Zdeněk Hraba a Pavel Fischer

Nytra a Adámek v 360°

Jako každý sudý rok – i letos si Češi zvolí novou třetinu Senátu. Šestileté období v horní komoře skončí například Jiřímu Drahošovi, Pavlu Fischerovi, Marku Hilšerovi, Zdeňku Hrabovi či Mikuláši Bekovi. Všichni zmínění s výjimkou Beka budou funkci senátora v podzimních volbách obhajovat. Někteří to však nebudou mít jednoduché, zajímavých vyzyvatelů je hned několik. Redakce CNN Prima NEWS nabízí přehled nejočekávanějších soubojů. K velkým politickým střetům dojde například v Benešově, ale i v některých částech Prahy.

Benešov – Hraba, Hašek a Válková

K asi nejočekávanějšímu volebnímu střetu dojde v Benešově. Mandát v tomto regionu bude obhajovat Zdeněk Hraba, který do nadcházejících voleb půjde s podporou ODS i Svobodných. Zastupitel středočeských Říčan a bývalý člen STAN ve svých výstupech často kritizuje politickou hyperkorektnost či názory se znaky novodobého progresivismu.

V Senátu Hraba ostře vystupoval například proti přijetí Istanbulské úmluvy, jelikož z ní prý srší genderová ideologie. Hraba se rovněž pevně staví na stranu Ukrajiny, která se již třetím rokem brání ruské invazi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hašek, Šlachta, Válková a další. Kdo všechno bude v září kandidovat do Senátu?

Současný benešovský senátor bude v podzimních volbách mít hned několik zajímavých vyzyvatelů. Jedním z nich je členka ANO a poslankyně Helena Válková, která mezi roky 2014 a 2015 sloužila jako ministryně spravedlnosti ve vládě Bohuslava Sobotky.

Válková je nyní jedním z trumfů ANO letošních voleb. Nejsilnější opoziční hnutí obhajuje pouze jeden mandát ze všech 27 obvodů, které budou mít letos nově zvoleného senátora. Andrej Babiš a spol. si proto v tomto roce jistě budou myslet na o poznání lepší výsledek.

Asi nejvíce z benešovských kandidátů rezonuje ve veřejném prostoru jméno Dominika Haška. Olympijský vítěz a jeden z nejlepších hokejových brankářů všech dob získal podporu od TOP 09. Z politického hlediska se za poslední dobu zviditelnil především kritikou ruské agrese na Ukrajině.

Hned po vypuknutí invaze vyzval vedení NHL, aby znemožnilo všem ruským hokejistům v prestižní kanadsko-americké lize působit. Zároveň se netají prosazováním nulové ekonomické i sportovní tolerance vůči Moskvě.

Praha 12 – Fischer a Šťastný

K zajímavému souboji dojde bezpochyby také na Praze 12. V tomto volebním obvodu bude o další šestileté období usilovat Pavel Fischer. Na přelomu tisíciletí působil v prezidentské kanceláři Václava Havla, později byl českým velvyslancem ve Francii a Monaku.

Zkušený diplomat také kandidoval na prezidenta, a to v letech 2018 i 2023 – ani jednou však neuspěl. V letošních senátních volbách bude Fischer kandidovat za TOP 09. Zároveň má podporu ODS, lidovců i Starostů.

V klidné obhajobě senátorského mandátu se Fischerovi bude snažit zabránit Boris Šťastný. Lékař, bývalý poradce prezidenta Václava Klause a někdejší vlivný člen ODS má za sebou výrazné politické zkušenosti.

Z ODS vystoupil v roce 2013, letos se stal členem Motoristů. Proti Fischerovi půjde Šťastný i s podporou hnutí ANO. Exposlanec za ODS se nyní velmi ostře vymezuje proti vládní koalici. „Pětikoalice v naší zemi ovládla veškeré mocenské pozice. Je načase zachránit českou demokracii a alespoň některé pozice vyvážit,“ uvedl Šťastný koncem července.

Praha 4 – Drahoš a Sehnal

Krátce poté, co v lednu 2018 svedl velmi vyrovnaný souboj s Milošem Zemanem o Pražský hrad, se Jiří Drahoš rozhodl naplno využít svou popularitu a ještě téhož roku kandidoval do Senátu. V říjnu 2018 se skutečně stal senátorem, a to po drtivém vítězství již v prvním kole, kdy na Praze 4 získal 52,62 procenta hlasů.

V horní komoře Parlamentu se Drahoš poměrně rychle zabydlel, v roce 2022 se dokonce stal prvním místopředsedou Senátu. V letošních volbách lze očekávat, že bývalý předseda Akademie věd a někdejší kandidát na prezidenta zřejmě svůj mandát senátora obhájí. Za jeho kandidaturou stojí všech pět vládních stran. Kdo bude stát proti němu?

Nejzajímavějším Drahošovým vyzyvatelem bude zřejmě podnikatel Pavel Sehnal. Miliardář, kontroverzní politik a předseda Aliance pro budoucnost (do roku 2021 Občanská demokratická aliance) kandidoval již v několika posledních volbách. V roce 2018 uspěl v komunálních volbách, když se stal zastupitelem Prahy 18. V roce 2022 se mu zastupitelský mandát obhájit již nepodařilo.

Praha 2 – Hilšer a Zažímalová

Marek Hilšer stejně jako Jiří Drahoš a Pavel Fischer kandidoval v roce 2018 na Pražský hrad. Tentýž rok využil svou popularitu z prezidentské kampaně a stal se senátorem za Prahu 2. Pro tento účel založil hnutí s názvem Marek Hilšer do Senátu. Za toto uskupení bude kandidovat i letos, rovněž získal podporu Pirátské strany.

Jedním ze subjektů, který bude chtít Hilšera z Prahy 2 „sesadit“, je ODS. Ta proti současnému senátorovi postavila biochemičku Evu Zažímalovou, která od roku 2017 vede Akademii věd. Ve funkci vystřídala Jiřího Drahoše.

Břeclav – Koštial, Šlachta a Janulík

Hned několik zvučných jmen se bude ucházet o senátorský mandát v Břeclavi. Funkci senátora zde obhajuje dlouholetý člen ODS Rostislav Koštial, který letos kandiduje za koalici Spolu. A kdo další zkusí své štěstí právě v Břeclavi?

Za zmínku určitě stojí předseda Přísahy Robert Šlachta. Zastupitel města Pohořelice a bývalý policista se již v červnu mohl radovat z výrazného úspěchu v evropských volbách. Jeho hnutí ve spojení s Motoristy získalo přes 10 procent, což stačilo na dva mandáty. Celkově Přísaha s Motoristy skončila na třetím místě hned za prvním ANO a druhou koalicí Spolu.

Uspěje nyní Šlachta i v senátních volbách? Připomeňme, že v Břeclavi budou kandidovat další známé tváře, které mají zkušenost s prací v Parlamentu. Jednou z nich je gynekolog a dlouholetý poslanec Miloslav Janulík (ANO). Dalším vyzyvatelem Koštiala bude exposlanec a bývalý člen ČSSD Zdeněk Koudelka, který v roce 2019 opustil sociální demokraty a vstoupil do Trikolory.

První kolo senátních voleb proběhne 20. a 21. září, ve stejném termínu se uskuteční také volby krajské. Druhé kolo senátních voleb bude následovat o týden později, tedy 27. a 28. září.

Tagy:
Benešov politika Senát volby Dominik Hašek Helena Válková senátní volby Robert Šlachta Jiří Drahoš Pavel Fischer Marek Hilšer Zdeněk Hraba Eva Zažímalová Pavel Sehnal Parlament České republiky Senát Parlamentu ČR Volby do Senátu Parlamentu České republiky Boris Šťastný Miloslav Janulík Rostislav Koštial