Skandál v Německu. Vojáci kradli zbraně pro černý trh, plánovali také odpálit most na Krym

Dva vojáci německé armády, kteří údajně ukradli vybavení z kasáren ve Šlesvicku-Holštýnsku a byli koncem května zatčeni, zřejmě plánovali vyhodit do povětří most vedoucí na Rusy okupovaný poloostrov Krym. Z policejních spisů to zjistili reportéři týdeníku Stern.

Podle zprávy vojáci v monitorovaných telefonických rozhovorech hovořili o možných postupech a materiálu potřebném k vyhození části téměř 20 kilometrů dlouhého mostu, který spojuje Rusko s osm let anektovaným Krymem a zajišťuje zásobování ruských vojsk při agresivní válce proti Ukrajině.

Plány podle Sternu pravděpodobně nepřekročily počáteční fázi a byly zmařeny zatčením dvou mužů, kteří zřejmě chtěli podpořit Ukrajinu.

Státní zastupitelství v severoněmeckém městě Kiel vyšetřuje oba muže pro podezření z hromadné krádeže. Společně s dalšími podezřelými jsou obviněni z toho, že se v průběhu několika měsíců několikrát vloupali do objektů německých ozbrojených sil, aby odcizili vybavení, které zčásti prodali na černém trhu a zčásti sami používali. Byli zatčeni v noci 22. května letošního roku. V bydlišti jednoho ze dvou mužů v Itzehoe, ležícím 60 kilometrů severozápadně od Hamburku, policie našla zbraně, munici a výbušniny.

Bezprostředně před zatčením se muži pokusili neúspěšně vniknout do minového skladu, který je součástí námořní základny Eckernförde na břehu Baltského moře.

Přijeli na Ukrajinu jako zdravotníci

Podle vyšetřovatelů chtěli ukrást vybavení a zbraně, aby s nimi o několik dní později odcestovali na Ukrajinu. Pravděpodobně už v dubnu strávili týden jako zdravotníci ve válečné zóně.

Vyšetřování trvalo několik měsíců a bylo vyvoláno dvěma vloupáními na začátku roku v kasárnách v Alt Duvenstedtu a na námořní základně v Eckernförde. Od loňského léta došlo pravděpodobně nejméně k pěti vloupáním.

Tagy:
válka Německo Hamburk Ukrajina plán Krym Der Spiegel Rusko munice Baltské moře Kiel Bundeswehr Německá armáda Šlesvicko-Holštýnsko Krymský most Itzehoe