Zákaz selfie či autogramů a nové psí plemeno. 10 věcí, které jste nevěděli o královské rodině

Britská královská rodina se do hledáčku celosvětových médií dostává poměrně často. Přesto se najdou zajímavosti, které o ní lidé nemusí vědět. Příkladem může být nové psí plemeno dorgi, které před lety vyšlechtila sama královna Alžběta II., či některá pravidla, která musí členové rodiny dodržovat, avšak na veřejnosti se o nich nemluví.

Král Karel III. chodil se sestrou princezny Diany

Diana vyrůstala v Norfolku v blízkosti královského zámku Sandringham. S dětmi Alžběty II. a prince Philipa se však setkávala výjimečně. Se svým budoucím manželem Karlem III. se poprvé viděla na podzim 1977 na honu v Althorpu, kam jej přivedla jeho tehdejší přítelkyně – Dianina o šest let starší sestra Sarah. Dianě bylo v té době 16 let.

„Přestože s ním tehdy chodila princeznina starší sestra, na mírně zakulacené a mile roztržité Dianě zaujala prince zejména její bezprostřednost,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS historik a spisovatel Kamil Rodan. Budoucí manželé se znovu setkali až v roce 1980 v Petworthu na jednom z mnoha společenských víkendů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oplzlé hovory, nevěry i drogy. Projděte si největší skandály v britské královské rodině

„Citlivá Diana tehdy politovala Karla kvůli ztrátě milovaného prastrýce lorda Mountbattena zabitého při bombovém útoku IRA. Prince zaujal Dianin mateřský přístup a plavovlasou dívku s plachým pohledem zařadil mezi přátele, které zval na různé společenské akce. Od toho okamžiku se jejich setkání zintenzivnila,“ doplnil historik.

Karel III. a Camilla na sebe čekali 30 let

Ačkoliv Diana prožila s budoucím králem 11 let, nikdy nebyla jeho celoživotní láskou. Princovo srdce totiž patřilo jeho dlouholeté přítelkyni a milence Camille. S tou se Karel seznámil už v roce 1970 v jednom královském parku. „Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to?“ zeptala se prý Camilla tehdejšího prince při hře póla. Jejich vztah však tehdy ukončily Karlovy vojenské povinnosti. Když se princ po půl roce služby na moři vrátil, byla Camilla již provdána za armádního důstojníka Andrewa Parkera Bowlese. Nadále však zůstávala jeho důvěrnou přítelkyní.

Po svatbě s Dianou v roce 1981 však vzájemná blízkost tehdejšího prince a Camilly působila ve svazku velké napětí. V roce 1994 Charles oficiálně přiznal cizoložství v národní televizi a o dva roky později se s Dianou rozvedli. Camilla se s prvním manželem rozvedla v roce 1995.

Po tragické smrti princezny Diany v srpnu 1997 se na Camillu snesla vlna veřejného hněvu. Tehdy se zcela stáhla z veřejného života a jen zvolna se vracela zpět jako společnice budoucího krále. Jejich vztah se naplnil až v roce 2005, když došlo na jejich svatbu.

Žádné dotyky

Dlouhé roky platilo, že se členové královské rodiny na veřejných akcích vyhýbají tělesnému kontaktu. Toto pravidlo se však v posledních letech porušuje. Příkladem je bývalá první dáma Michelle Obamová, která britskou královnu na audienci v Buckinghamském paláci v roce 2009 dokonce objala. Alžběta II. vzala její malé faux pas s rezervou a náklonnost jí oplatila. Někteří dokonce tvrdí, že objetí iniciovala sama, píše web Insider.

Proti konvencím šla v nedávné době dokonce i sama princezna Catherine, když na slavnostním udílení cen Britské filmové akademie letmým dotekem „plácla“ svého manžela po zadku. Její neobvyklý počin ihned vyvolal rozruch nejen v britských médiích, ale i na sociálních sítích. Spíše než kritiku si však vysloužili ocenění. „Miluju, jak jsou šťastní. Opravdu dobrá věc v dnešní době. Svět potřebuje více úsměvů,“ psali lidé na sociálních sítích.

Královnou díky náhodě

Alžběta II. se královnou původně nikdy stát neměla – stejně jako její otec Jiří VI. nikdy neměl být králem. Na trůn ale musel nečekaně nastoupit v roce 1936 po abdikaci svého staršího bratra Eduarda VIII., který se vzdal trůnu kvůli lásce k rozvedené Američance Wallis Simpsonové, kterou si později vzal. Alžběta se tak ocitla v hlavní nástupnické linii.

Ne Harry, nýbrž Henry

Vévoda ze Sussexu se ve skutečnosti jmenuje Henry. Celé jeho jméno zní Henry Charles Albert David, vévoda ze Sussexu, hrabě z Dumbartonu, baron z Kilkeeku. Harry je pouze jeho přezdívkou. Proč ho tak lidé i média oslovují, netuší ani sám princ. „Jmenuji se Henry, ale všichni mi říkají Harry. Nemám tušení proč,“ řekl v jednom ze svých rozhovorů podle webu Cosmopolitan.

Alžběta II. vyšlechtila nové psí plemeno

Zesnulá panovnice Alžběta II. byla známou milovnicí corgiů. Během svého života dokonce vytvořila nové plemeno, když se jeden z královských Welsh corgiů spářil s jezevčíkem Pipkinem patřícím její sestře princezně Margaret, čímž vznikl „dorgi“, uvádí magazín People.

Královna kapustička

Britská královská rodina působí mnohdy velmi nepřístupně. Za zavřenými dveřmi ale nejsou její členové ani zdaleka tak formální jako na veřejnosti. Mají pro sebe i docela roztomilé přezdívky. Nejvíce jich měla právě zesnulá panovnice. Tou nejroztomilejší byla kapustička, jak jí říkal její manžel princ Philip. Ten ji pak mnohdy, stejně jako její otec, oslovoval i jako Lilibet, což je přízvisko odvozené z jejího jména Elizabeth.

Princ George pak pro královnu vymyslel přezdívku, která se následně ujala mezi jejími pravnoučaty. Říkal jí Gan-Gan, což je odvozené od slova grandma neboli babička. Princ William jí pak říkal Gary, protože jako malý měl problém vyslovit grandma a zkrátka si to zjednodušil. K této přezdívce se královna sama hrdě hlásila.

Nepěknou přezdívku si královna vysloužila od svého kontroverzního strýce, bývalého krále Eduarda VIII. Alžbětě II. údajně přezdívali Shirley Templeová, a to kvůli baculaté postavě a kudrnatým vlasům, které vypadaly podobně jako u dětské hvězdy.

Král nepotřebuje cestovní pas

Král Karel III. smí cestovat do zahraničí a řídit bez pasu nebo řidičského průkazu. Každý další člen královské rodiny ale cestovní doklady mít musí.

Pestrobarevné kostýmky zesnulé panovnice

Alžběta II. byla svými pestrobarevnými kostýmky proslulá. Zářivá barva šatů, které královna dlouhá desetiletí nosila, měla důležitý důvod. Podle odborníků chtěla mezi lidmi vyčnívat ve žlutých, fuchsiových nebo vínových kostýmcích, aby se svou výškou nezapadla v davu.

Podle Sali Hughesové, autorky knihy Naše duhová královna, by si proto Alžběta II. nikdy nevzala například zelenou na travnaté plochy nebo tmavou do tlumeného prostředí. „Musí vynikat, aby lidé mohli říct: ,Viděl jsem královnu‘,“ potvrdila v dokumentu z roku 2016 i hraběnka z Wessexu a manželka prince Edwarda Sophie.

Bezpečnostní pravidlo

Královská rodina dodržuje i jedno zásadní bezpečnostní pravidlo –⁠ dědicové trůnu spolu od dosažení věku 12 let necestují společně. Toto opatření má své opodstatnění. Kdyby totiž došlo k tragické nehodě, královská rodina musí ochránit životy dědiců.

Žádné selfie ani autogramy

Podle některých zdrojů z Buckinghamského paláce vzniklo doporučení nepořizovat selfie na popud zesnulé královny Alžběty II., která dávala přednost „očnímu kontaktu“. Co se týče autogramů, členové rodiny je nesměli rozdávat proto, aby posléze nebyly prodávány za velké peníze, píše deník Daily Mail. Jelikož však nejde o pevně stanovená pravidla, jsou zejména mladšími členy rodiny v posledních letech porušovaná. Selfie fotografie s fanoušky občas pořizují princ William i jeho manželka Catherine. Vévoda ze Sussexu s manželkou Meghan pak dokonce rozdávali i autogramy.

Tagy:
Velká Británie Princezna Diana Alžběta II. královská rodina Karel III. Britská královská rodina Princ Philip, vévoda z Edinburghu