Slavný odstřelovač Wali: Rusové se chovají jako nacisti. Střílí, když slyší plakat děti

Odstřelovač

Jedním ze zahraničních dobrovolníků, kteří zamířili na Ukrajinu bojovat po boku místních obránců, je i jeden z nejobávanějších odstřelovačů světa – sniper přezdívaný Wali. Kanaďan kromě zapojování se do střetů s ruskými vojsky stíhá o pokračující válce průběžně psát. Líčí tak události z fronty a osudové okamžiky před tím, než stiskne spoušť své pušky.

Ke konci března se objevila informace, že kanadský odstřelovač známý jako Wali zahynul při bombardování ukrajinského města Javoriv. Tyto zprávy se ale ukázaly jako nepravdivé, protože krátce na to sniper poskytl rozhovor pro Global News. Zprávy o své smrti tak vyvrátil. „Byl jsem poslední, kdo se dozvěděl, že jsem mrtvý,“ poznamenal s tím, že místo bojů strávil tehdejší dny v Kyjevské oblasti a odpočíval kvůli nemoci.

Pak se vrátil zpět do bojů a o svých zážitcích pravidelně informuje. „Drželi jsme klíčovou pozici na frontě. Rusové zkusili všechno pro to, aby nás vytlačili. Naše okolí bylo pod palbou, naše budova byla pod palbou,“ popisuje události z 29. března Wali. Ze střetu s Rusy on i jeho spolubojovníci vyvázli. „Výsledkem naší dělostřelecké palby bylo, že Rusové utrpěli ztráty a stáhli se. Své mrtvé nechali na bojišti, stejně tak vozidla a vybavení,“ líčil odstřelovač.

V dalším příspěvku píše, že svět venku, který žije mimo válku, „se uráží kvůli strašně nicotným věcem“. Svoji realitu na Ukrajině ovšem vidí jako násobně vážnější. „Tak jo, další letecký nálet, přichází úder,“ končí své další vyprávění Wali.

Velmi emotivní zpověď pak kanadský odstřelovač zveřejnil na začátku minulého týdne. V té době již celý svět obletěly mrazivé záběry z města Buča, ve kterém ruští vojáci po dobu okupace vraždili civilisty. Jejich těla mnohdy nechali ležet na ulicích, další byli ve sklepeních či je hodili do masových hrobů. Ukrajinci nyní vyčíslili počet obětí ve městě na zhruba 400.

„Byli jsme v Irpiňi, byli jsme v Buči. Slýcháme teď dost zpráv z těchto měst. Rusové zde provedli řadu zločinů proti lidskosti. Věděli jsme to už týdny, protože nám to místní civilisté vyprávěli,“ zmiňuje Wali.

Ten dále říká, že Rusové mají v tomto ohledu podobnou taktiku, jako němečtí nacisti za 2. světové války. „Zločiny nebyly spáchány na frontové linii. Stejně jako nacisté i Rusové zabíjejí civilisty za frontou. Viděli jsme to v oblastech, které Rusové okupovali. Byla to města duchů. Temná, ponurá, jediné světlo přicházelo od ohně,“ popisuje Kanaďan.

Ruským cílem jsou i učitelé, říká sniper

Z oblasti Buče a Irpině slýchal se svými spolubojovníky i další hrozivá vyprávění. „Rusové, většinou opilí, stříleli na domy, protože v nich slyšeli plakat děti. Máme k tomu řadu svědectví. Zajímavé je, že zavraždili také mnoho učitelů, protože ti reprezentují kulturu, historii a vědomosti. A ke zničení národa musíte zabít jeho paměť,“ píše dále Wali.

Na Ukrajině strávil již zhruba měsíc a pro místní obránce má jen slova chvály. Zmiňuje k tomu příběh ze začátku dubna, kdy byla jeho jednotka ostřelována ruským dělostřelectvem. „Po dopadu několika střel jsem šel zkontrolovat jiné týmy odstřelovačů, zda utrpěli zranění,“ vypráví na svých stránkách Wali. Čekal ho ale pozitivní šok, kdy i přes to, že budova byla zasažená a hořelo v ní, našel zde ukrajinské snipery zdravé a stále připravené. „Dva odstřelovači byli v akci, v absolutním klidu. Čekali, až se ukáže střelec nepřítele,“ popisuje ukrajinskou odvahu Kanaďan.

Naposledy se Wali ozval na začátku tohoto týdne v pondělí, kdy se vracel k neúspěšné ofenzivě ruských vojsk kolem hlavního města Ukrajiny. „Bitva o Kyjev byla vyhrána. Tohle je největší ruská porážka za poslední desetiletí,“ hlásí odstřelovač. V příspěvku dodává, že jeho tým má k dispozici i těžké zbraně na ruská obrněná vozidla, a tím pádem představují velmi mocnou sílu. „Rusové se Ukrajinců bojí,“ doplňuje Wali.

Kdo je Wali?

Wali je považován za jednoho z nejlepších a nejefektivnějších odstřelovačů současnosti. Označení „Wali“ je pouze přezdívka. Jeho pravé jméno zůstává vzhledem k potenciálnímu ohrožení blízkých tajností. Ví se pouze, že je z Kanady a vzhledem k tomu, že komunikuje primárně francouzsky, lze usuzovat, že pochází z frankofonní části země.

Podle dostupných informací sloužil v minulosti u 22. pluku kanadské pěchoty, se kterým působil v afghánském Kandaháru. Kromě toho odstřeloval nepřátelské cíle i v Iráku, kam se později vrátil, aby zde kurdským milicím pomohl v boji proti Islámskému státu.

Již delší dobu byl ve vojenské výslužbě a podle svých slov pracoval jako počítačový programátor. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se podobně jako kurdským milicím rozhodl pomoci Ukrajincům coby dobrovolník. „Jsem jako hasič. Když slyším alarm, musím jít,“ vysvětluje Wali důvod, proč vyrazil odstřelovat nepřítele do dalšího konfliktu.

Tagy: