Odstupte, budete se zodpovídat za smrt lidí, čelí kritice Blatný za odmítnutí Německa

Jan Blatný

Apel ministra Blatného

Ministr zdravotnictví ve čtvrtek dopoledne navštívil chebskou nemocnici, která hlásí kritické přetížení kvůli pacientům s nemocí COVID-19. Nemocnice i Karlovarský kraj žádají, aby vláda umožnila přesun tamních pacientů do blízkých nemocnic na německé straně. To však Blatný i při nynější návštěvě odmítl. Kvůli tomu jej teď kritizuje řada politiků i vědců. Blatný dokonce čelí výzvám k rezignaci.

Blatný při čtvrteční návštěvě chebské nemocnice nepopíral, že je přetížená a potřebuje pomoc. Německé nemocnice v pohraničních oblastech sice nabízejí, že část českých pacientů převezmou, ale to i apel z chebské nemocnice či ze strany hejtmana Karlovarského kraje nadále Blatný odmítá.

„V současné době je kapacita německých nemocnic velmi podobná a v některých oblastech i ještě více zatížená než v České republice. Proto by převoz několika málo pacientů nevyřešil situaci zdejší nemocnice,“ prohlásil Blatný.

Jako alternativní formu pomoci ministr zdravotnictví slíbil, že do chebské nemocnice sežene tři lékaře a zajistí leteckou přepravu pacientů do jiných českých nemocnic, které by měly podle jeho slov fungovat dnem i nocí. „Pokud to bude potřeba, bude možné aktivovat i hromadné přesuny většího množství pacientů,“ doplnil Blatný.

Hejtman: Hranice by neměla hrát roli

S tímto krokem však nesouhlasí řada politiků i vědců. „Jsme na hranici a jsme součástí jednotného evropského prostoru, tak pokud jde o lidské zdraví, neměla by hranice hrát žádnou roli,“ nechal se slyšet karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Daleko drsnější byl bývalý šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Blatného symbolický rozměr: ‚Necháme vás raději umřít v České republice, než abychom dovolili, aby vás v rámci standardní přeshraniční pomoci vyléčili v Německu.‘ Pane ministře Blatný, za tohle se jednou budete zodpovídat,“ vzkázal na Twitteru Kalousek.

Odmítnutí německé pomoci nechápe ani předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala. „Německo nabízí pomoc. A české ministerstvo zdravotnictví ji vytrvale odmítá. Tomu vůbec nerozumím. Tady jde přece o zdraví a životy,“ napsal Fiala.

Blatného kvůli odmítnutí pomocné ruky ze strany našich západních sousedů vyzývá k rezignaci imunolog a představitel iniciativy Sníh Zdeněk Hel. Ten už dříve pro CNN Prima NEWS prohlásil, že komunikace mezi vědci a týmem ministra zdravotnictví je velmi špatná. „Pan ministr Blatný zatvrzele odmítá pomoc Německa. Ze strany Německa jde o symbol dobré vůle, přátelství a soudržnosti mezi sousedy, o symbol evropanství. Stejně, jako pan ministr odmítá pomoc vědecké komunity, odmítá pomoc Evropy. Pane ministře, odstupte,“ vzkázal nyní Blatnému Hel.

Sasko je připraveno, hlásí tamní předseda vlády

Nabízená pomoc ze strany Německa se týká především nemocnic v Sasku a Bavorsku. Pro převoz českých pacientů do blízkých německých nemocnic je například předseda saské vlády Michael Kretschmer (CDU). „Jsme připraveni přijmout do péče pacienty z České republiky. Máme zde mnoho českých kolegů, kteří si sami přejí, aby česká vláda tuto pomoc přijala,“ řekl v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Podobně hovoří mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. „Je naprosto nesmyslné a idiotské zvažovat, na které straně je nemocnice. Je třeba ihned aktivovat tu, která je nejblíž a je nejlépe vybavená,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS Posselt.

Premiér Andrej Babiš (ANO) však na svém facebookovém profilu v neděli uvedl, že vozit pacienty z přetížené nemocnice do Německa je nesmysl. Národní dispečink lůžkové péče podle něj funguje dostatečně, za posledních deset dní bylo přeloženo z Karlovarského kraje – i když omylem, uvedl Královéhradecký kraj – 28 pacientů, z toho z Chebu 23.

Tagy: