Hyenismus v Ostravě pomohla rozkrýt analýza DNA. Policie dopadla zloděje medailí ze hřbitova

Ukradené stužky z náhrobního kamene

Zloděj ukradl medaile z hrobu mrtvého policisty, hrozí mu vězení

Policisté díky DNA vypátrali zloděje, který ukradl z náhrobního kamene ostravského policisty pamětní medaile. Dvaačtyřicetiletý muž stužky odhodil a medaile nosil jako přívěsky na klíčích. Za zločin mu hrozí dvouleté vězení.

U policie sloužil jednatřicetiletý policista teprve rok a čtvrt, když přišel o život vinou opilé a zdrogované řidičky. V červenci roku 2020 žena uháněla po pražské magistrále více než dvousetkilometrovou rychlostí a narazila do policejního auta. „39letá řidička byla pod vlivem alkoholu a nadýchala více než 2 promile v dechu, řídila také pod vlivem drog,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí Policie ČR hl. m. Prahy Violeta Siřišťová.

ČTĚTE TAKÉ: Zvrat v sexuální kauze producenta Weinsteina. Soud nařídil nový proces, ukázal dřívější chyby

Soud poslal ženu do vězení na 10 let. Policejní prezident mezitím ostravského policistu po tragické nehodě povýšil in memoriam do hodnosti praporčíka a krajský ředitel mu udělil dvě pamětní medaile, které rodina nechala zabudovat do vitrín u jeho hrobu.

Po třech měsících ale pamětní medaile z náhrobního kamene zmizely a policisté dlouho nemohli vypátrat, kdo je ukradl. „Operativním šetřením bylo zjištěno, že právě malý chlapec měl nalézt na zemi stuhy, které pocházely z medailí,“ popsala pro CNN Prima NEWS ostravská policejní mluvčí Eva Michalíková.

Malý chlapec si se stuhami hrál na hrdinu a nosil je na svetru. Rodiče přitom vůbec netušili, odkud jsou a že patřily policistovi, který zahynul při výkonu služby. Kriminalisté z nich odebrali vzorky DNA, ty se ale v databázi s ničím neshodovaly. Až po dlouhých měsících přibyly do registru vzorky dalšího pachatele.

„Kriminalisté díky analýze DNA ztotožnili 42letého muže, který měl medaile odcizit,“ potvrdila Michalíková. Muž nejprve zapíral. Pak přiznal, že kryty medailí na náhrobním kameni rozbil a vzal si je. Za zločin mu hrozí dvouleté vězení. Medaile policisté vrátí rodině policisty, i když na náhrobním kameni už mezitím přibylo náhradní vyznamenání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Otčím z Plzeňska měl zneužívat dceru doma i v kamionu, sestry fyzicky týral. Hrozí mu 7 let

Tagy:
policie Ostrava Plzeňský kraj věznice Praha stuha Policie České republiky pamětní medaile stužky