Poslanci se opět hádají. Tohle spočítá i prvňáček, pustil se Okamura do ministra financí

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Čeká poslance další noční jednání?

Jen co poslanci začali řešit snížení plateb za státní pojištěnce, došlo na hádky a osobní útoky. Nejvíce se do sebe pustili předkladatel návrhu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a šéf opoziční SPD Tomio Okamura. Zatímco Stanjura osočil svého protivníka, že je přítelem Ruska, Okamura naopak kritizoval ministra za to, že neumí počítat a vést svůj resort.

„Máme tady zákon, kterým chce vláda vzít 14 miliard korun veřejnému zdravotnictví. Tím hrozí zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro naše občany. Kvůli selhání vlády je hyperinflace a kabinet má pocit, že se čas zastavil v roce 2021. Pro koalici to byl krásný rok. Jeho první polovinu svorně lhala, jakou přinese změnu, díky tomu získala podvodně převahu a ujala se vlády. K neveřejným krádežím v hnutí STAN teď vláda přidává krádeže veřejné. Řeči, že se přesouvají ladem ležící peníze, jsou nestydatá lež,“ prohlásil Okamura ve Sněmovně.

Vládní předloha předpokládá, že po lednovém zvýšení se platby státu do zdravotnictví mají od poloviny roku snížit tak, aby stát za celý letošek odvedl do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako v roce 2021. Protože se novela nestihne přijmout včas, další koaliční pozměňovací návrh podle Stanjury předpokládá, že bude účinná od srpna a částka klesne na 1 487 korun za měsíc. Původní předloha počítá s odvody 1 567 korun měsíčně od července.

Stanjura: Okamura je přítel Putinova Ruska

„Ambicí by mělo být, aby se životy občanů zlepšovaly. K tomu jsou potřeba ve zdravotnictví peníze. Vláda přišla s návrhem ještě před vypuknutím konfliktu na Ukrajině, než sem přišly statisíce migrantů. Ti jsou pro vládu na prvním místě, českým občanům nepomáhá. Návrh je nesmysl. Přestože přišlo více pojištěnců, tak nadále trváte na návrhu, kterým chcete snížit zdravotní péči občanů. I prvňáček si dokáže spočítat, že vzhledem k inflaci peníze budou chybět,“ pokračoval v kritice Okamura.

Stanjura musel na tato slova reagovat. „Jako přítel Putinova Ruska říká migranti, ne uprchlíci před válkou, to mě nepřekvapuje. Navrhuje zvýšit platbu za stání pojištěnce, tedy i za uprchlíky. Současně navrhuje zvýšit daně zaměstnanců a zaměstnavatelů. Stát nemá vlastní peníze, ale jen ty od daňových poplatníků. Na urážky dále nebudu reagovat,“ vzkázal ministr předsedovi SPD.

Jakob: Lež a další obrovská lež

Předseda sněmovního klubu TOP 09 Jan Jakob označil řeč Okamury jako jednu lež za druhou. „Tvrdil, že vláda krade z rezervních fondů peníze pojištěnců. Lež. Aby byl schválen rozpočet, musely se hledat úspory. Když pan Okamura říkal, že dojde k zafixování plateb, jde o další lež. Zazní pozměňovací návrh na valorizaci, který nevznikl pod tlakem opozice, protože ho máme v programovém prohlášení. A že dojde ke zhoršení zdravotní péče? Další obrovská lež. Vláda dává občanům přes 100 miliard a rozhodla o další podpoře,“ hájil kabinet Jakob.

Okamura opět vystoupil a prohlásil, že do lží se naopak zaplétá Stanjura. „To je vrchol. Asi si dělal nepřesné poznámky. Jestli takhle funguje ministerstvo, jak vidíme, tak je to tragédie. Naopak jsem kritizoval, že vláda nesnižuje zátěž zaměstnavatelům a zaměstnancům. Bylo by dobré nelhat o tom, co jsem říkal. A plivnutí, že jsem přítelem Ruska? To je zoufalé, nic jiného nemáte,“ reagoval.

Poslanci mohou jednat i po půlnoci

Valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce má být zaveden od roku 2024. Příští rok by měl stát hradit 1 900 korun za měsíc, z čehož by měla valorizace vycházet, jak uvedl v debatě Stanjura. Poslanec ANO Jiří Mašek a celé hnutí chce, aby valorizace vycházela z letošní částky 1 967 korun měsíčně. Předpoklady podle Stanjury uvádějí, že v roce 2024 by pak stát dával 1 982 za pojištěnce a měsíc a o rok později 2 022 korun.

Čtvrteční mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na zrušení elektronické evidence tržeb a snížení plateb za pojištěnce státu se bude moci v případě potřeby protáhnout až do pátečního rána. Možnost jednání a hlasování i přes půlnoc schválili poslanci na návrh předsedy poslaneckého klubu koaliční KDU-ČSL Marka Výborného. Výborný to zdůvodnil tím, že projednávané zákony jsou tak důležité, že by mělo být společnou odpovědností Sněmovny je oba projednat. Vláda navíc počítá s dlouhými obstrukcemi opozice.

Tagy:
peníze pojištění politika návrh opozice Tomio Okamura hádka SPD platba Zbyněk Stanjura vláda valorizace Jan Jakob Ministerstvo zdravotnictví České republiky Poslanecká sněmovna ČR