Použití jaderných zbraní? Co Putin udělá, z projevu nevyčteme, říká komentátor

Ruský prezident Vladimir Putin se účastní vojenské přehlídky během 77. výročí Dne vítězství na Rudém náměstí v Moskvě 09. května 2022.

Bžoch, Soukup a Bašta o přehlídce na Rudém náměstí

Ve válce se počítají jen činy a je jedno, co Putin nebo někdo z jeho okolí vysloví. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Hospodářských novin Ondřej Soukup. Reagoval tak na projev ruského prezidenta na Rusém náměstí v Moskvě v rámci oslav Dne vítězství 9. května. Podle Soukupa tak stále není v konfliktu na Ukrajině vyloučené použití jaderných zbraní.

V pondělním projevu Vladimira Putina zaznělo, že Rusko dlouhodobě usiluje o systém kolektivní bezpečnosti. „Hovoří o tom dlouhá léta. Jsou nespokojeni, jak se evropský systém bezpečnosti během a po 90. letech vyvinul. Došlo k rozpadu Varšavské smlouvy a naopak pokračovalo rozšiřování NATO,“ vysvětlil Soukup.

Rusové podle něj chtějí prosadit napříč ostatními státy právo veta. „Představují si, že mohou říkat, jaký stát může kam vstupovat. Dále požadují, aby žádný stát neměl na hranicích Ruska útočné zbraně,“ podotkl komentátor s tím, že nezáleží, zda je země součástí NATO, či nikoli.

Hrozí stále použití jaderných zbraní?

Putin nadále prezentuje „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině jako preventivní záležitost, která má Rusku zajistit bezpečí. Jak by ale musela vypadat Evropa, aby se Moskva cítila bezpečně? „Ideálně pokud by se hranice vrátily do roku 1989. Nejsem si jist, jestli by to Putinovi a jeho okolí stačilo,“ uvedl Soukup. Problémem podle něj je, že v Rusku existuje historická zkušenost z útoků ze Západu.

„Ať už to byl Napoleon nebo Hitler. V současnosti nevědí, kde by měla být nárazníková zóna. Neví, jestli by jim stačilo Bělorusko a Ukrajina, nebo by se mělo jednat i o Polsko nebo Českou republiku. Míra iracionality u Putina a okolí se nedá jednoduše vysvětlit,“ doplnil komentátor.

Podle ruského prezidenta byly pro Moskvu tématem i jaderné zbraně, o nichž v březnu promluvil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Jakýkoli výsledek operace na Ukrajině samozřejmě není důvodem pro použití jaderné zbraně,“ vysvětloval Peskov. Rusko má podle něj bezpečnostní koncepci. „Jasně říká, že pouze v případě ohrožení existence státu můžeme použít a skutečně použijeme jaderné zbraně, abychom odstranili ohrožení naší země,“ podotkl.

Podle Soukupa je jedno, co Putin řekl, nebo neřekl. „Budou se počítat jen činy. Občas používá pravdu, i když jen vzácně. Co ve skutečnosti udělá, se z pondělní projevu vyčíst nedá, a to včetně použití jaderných zbraní,“ konstatoval Soukup.

Putin: Západ chystal invazi do Ruska

Putin na přehlídce k výročí konce druhé světové války v Moskvě mimo jiné prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností – a za vlast nyní bojují ruská vojska v Donbasu. Invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí.

„Na Donbase docházelo k potlačování (ruskojazyčných) lidí, přitom jsou to naše historické země. Nebezpečí rostlo každým dnem, Rusko varovalo před agresory. Přijali jsme jediné správné rozhodnutí suverénního státu,“ prohlásil Putin na Rudém náměstí.

Rusko podle něj vždy usilovalo o vytvoření systému rovnoprávné bezpečnosti, Západ ale nevyslyšel ruské návrhy, a to svědčí o tom, že ve skutečnosti měl jiné plány, dodal Putin. Tvrdil také, že Kyjev chystal kárnou operaci v Donbasu a vpád na anektovaný Krym, NATO podle něj začalo na území u ruských hranic aktivně rozvíjet vojenskou infrastrukturu.

Tagy: