Kníže temnoty, který měl nahradit Zelenského. Kdo je ukrajinský politik Viktor Medvedčuk?

Na snímku z pátku 12. července 2019 magnát Viktor Medvedčuk hovoří během rozhovoru s agenturou Associated Press v Kyjevě.

Šedý kardinál, pravá ruka ruského prezidenta i kníže temnoty. I takové přezdívky si vysloužil politik Viktor Medvedčuk, který mimo region není pravděpodobně tak známou postavou. Jeho dlouholetý vliv v ukrajinské a ruské politice z něj ale učinil klíčového hráče současného konfliktu a také vzácného člena nejbližšího okolí Vladimira Putina.

V posledních třech desetiletích Medvedčuk využil svého blízkého vztahu s Putinem, aby se etabloval jako jeden z nejmocnějších zákulisních politiků Ukrajiny. To mu zajistilo i bohatství, jeho majetek se odhaduje na 620 milionů dolarů, píše americký web Business Insider. Ruský prezident je ostatně i údajným kmotrem Medvedčukovy dcery.

Putinovo a Medvedčukovo dlouholeté přátelství trvá od roku 2003, kdy je seznámil Alexandr Vološin, který tehdy působil jako šéf kremelské administrativy, uvádí se v profilu Medvedčuka z roku 2018 v deníku Independent. Oba muži rychle zjistili, že mají blízké názory na svět, ač s jedním zásadním rozdílem.

„Putin si myslí, že jsme jeden národ, ale já si myslím, že to není jeden národ, ale dva slovanské národy s propletenými dějinami, náboženstvím,“ řekl Medvedčuk o Ukrajině a Rusku. „Říkám mu to pořád. Nemyslím si, že je to jeden národ. To se prostě nedá říct,“ dodal.

To si však ruský prezident nemyslel, což dosvědčuje jeho „speciální operace na Ukrajině“. Odborníci tvrdí, že Putinova posedlost podřídit si Ukrajince byla jedním z faktorů jeho rozhodnutí napadnout v únoru jejich zemi.

Tento spor však nebránil tomu, aby se oba muži sblížili. Podle deníku The Washington Post Medvedčuk navštívil Putina doma v Moskvě a v Soči a připojil se k ruskému prezidentovi při sledování závodů formule 1 a bojových turnajů v sambo (tradiční zápasnický styl republik Sovětského svazu, pozn. red.).

Michail Zygar, ruský novinář a autor knihy Všichni muži Kremlu, ve své knize napsal, že Putin věřil, že bez Medvedčuka nelze vyřešit žádnou otázku týkající se Ukrajiny. Medvedčuk zase webu Independent řekl, že by pro něj bylo „hříchem“ nevyužít svého blízkého vztahu s Putinem při ukrajinských politických jednáních, což je způsob myšlení, který pomohl posílit Medvedčukův vliv a postavení v ruské i ukrajinské politice.

Po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 uvalila americká vláda na Medvedčuka sankce a obvinila ho, že přispívá ke konfliktu na Ukrajině a podkopává demokratické procesy a instituce ve své vlastní zemi.

Vyjednával o zajatcích

Když po anexi vypuklo na východě Ukrajiny napětí se separatisty podporovanými Moskvou, Medvedčuk se podle listu The Post stylizoval do role nezbytné spojky mezi ukrajinskými a ruskými představiteli. Měl například pomáhat při vyjednávání o zajatcích.

Medvedčuk, kterému se kdysi přezdívalo „šedý kardinál“ kvůli jeho moci a nenápadnému chování v ukrajinském politickém systému, dostal v posledních letech od svých kritiků novou přezdívku – kníže temnoty.

V listopadu 2018 Medvedčuk vyzdvihl svou roli mimořádně vlivného zprostředkovatele moci mezi Ukrajinou a Ruskem, aby se nechal zvolit předsedou ukrajinské politické strany Za život, která se později sloučila s Opoziční platformou – Za život. Medvedčuk odmítl tvrzení, že strana je proruská, a to navzdory tomu, že strana nepopiratelně prosazuje užší vazby na Moskvu a často odráží kremelskou propagandu.

Jak již dříve informoval deník Insider, Medvedčuk měl být podle plánů Ruska zvolen v roce 2019. Jenže volby vyhrál Zelenskyj. V únoru 2021 byl Medvedčukovi zmrazen majetek poté, co Zelenskyj podepsal dekret, v němž politika obvinil z financování terorismu tím, že peníze z ruské rafinerie posílal separatistům v Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice na východě Ukrajiny. Obvinění však Medvedčuk popřel.

Jeho druhá šance měla podle odborníků přijít v rámci invaze, kdy měl být Medvedčuk instalován za Zelenského coby hlava státu. Nestalo se, alespoň zatím.

Obviněn z vlastizrady

Rusko mělo o jeho dosazení stát, přestože Medvedčuk byl na jaře 2021 prokuraturou obviněn z vlastizrady a dostal trest domácího vězení. Kreml tento krok odsoudil a označil zatčení za „hon na čarodějnice“. Jen několik dní po invazi ruských vojsk na Ukrajinu ukrajinští představitelé uvedli, že Medvedčuk z domácího vězení uprchl.

Medvedčukův právník agentuře Reuters sdělil, že jeho klient byl nucen změnit místo pobytu kvůli hrozbám ze strany nacionalistických skupin. V úterý však ukrajinské bezpečnostní služby potvrdily, že Medvedčuka zatkly. Proruského politika s pouty na rukou zveřejnil na sociální síti i ukrajinský prezident Zelenskyj.

„Můžete být proruský politik a pracovat pro agresorský stát po celá léta. Možná jste se v poslední době skrýval před spravedlností. Dokonce můžete nosit ukrajinskou vojenskou uniformu kvůli maskování. Ale pomůže vám to uniknout trestu? Vůbec ne! Čekají na vás okovy a totéž platí pro zrádce Ukrajiny, jako jste vy,“ uvedly bezpečnostní služby v příspěvku.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Petrohrad Rusko kníže Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Prezident Ruska Viktor Medvedčuk