Pelé byl pohřben. Za místo posledního odpočinku si vybral unikátní hřbitov

Celý svět se v úterý naposledy rozloučil s Pelém. Rakev s tělem pravděpodobně nejlepšího fotbalisty všech dob byla do 14 hodin středoevropského času vystavena na stadionu klubu Santos v brazilském Sao Paulu. Procesí se vydalo na cestu městem a skončilo u unikátního vertikálního hřbitova Memorial Necrópole Ecumenica, kde byl Pelé v rodinném kruhu pohřben.

Ve vysílání na trojnásobného mistra světa zavzpomínal Stanislav Hrabě, jediný český sportovní novinář, který má takřka 30 let právo hlasovat v anketě Zlatý míč rozhodující o nejlepším hráči planety. Mluvil například i o tom, jak Pelé choval velký respekt k československé hvězdě Josefu Masopustovi.

„Oni fotbalu dodávali lidskost. Je tu příběh z mistrovství světa v Chile v roce 1962. Tehdy se bohužel Pelé v zápase s Československem zranil. V té době se nesmělo střídat, a tak Pelé belhal na půlce. Když dostal míč, Josef Masopust ho neatakoval, nechal ho rozehrát. Pelé kopl balon do autu, protože tuto výhodu nechtěl. Když pan Masopust slavil 80. narozeniny, Pelé nemohl dorazit kvůli operaci kyčle. Ale ochotně poslal zdravici. A neustále v ní zmiňoval gentlemanství, prokazoval obdiv,“ řekl Hrabě. „Kontakt mezi nimi byl neustálý. Pan Masopust mi například říkal, že zrovna za ním letí do Brazílie,“ pokračoval novinář.

Rakev s tělem Pelého byla umístěna pod altán ve středovém kruhu stadionu Estádio Urbano Caldeira ve čtvrti Vila Belmiro. Lidé od pondělních 10 hodin místního času mohli procházet na improvizovaném chodníku okolo pozůstatků slavného útočníka. Už od rána se na místě tvořily dlouhé fronty, zájemců o poklonění se sportovní legendě bylo skutečně hodně. A to až do úterního dopoledne. Nechyběl ani staronový brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva nebo šéf FIFA Gianni Infantino.

Smuteční procesí směrem k unikátnímu vertikálnímu hřbitovu se účastní desetitisíce lidé. Někteří pláčou, další zpívají, jiní jen přihlíží. Rakev byla umístěna na hasičské auto, které projela i kolem domu, v němž žije Pelého matka. Je jí 100 let.

Pelé oblékal dres Santosu v letech 1956 až 1974, tedy téměř celou kariéru, a nastřílel za něj přes tisíc gólů. Fanoušci se s ikonou loučili i transparenty „Ať žije král“, „Jediný muž, který zastavil válku“ nebo „Jsi věčný“.

Zemřel ve čtvrtek ve věku 82 let po dlouhém boji s rakovinou tlustého střeva.

Tagy: