Putin čelí vzácné kletbě. Panenky s jeho podobiznou končí přibité na posvátných stromech

Vladimir Putin měl za otce válečného invalidu

Válka na Ukrajině (10.6.2022 10:00)

Proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a celé jeho zemi se kvůli invazi na Ukrajinu zvedla vlna hněvu, opovržení a tvrdých sankcí. Zvláště neobvyklému trestu však autoritářský vůdce čelí v Japonsku. Neznámá osoba v zemi vycházejícího slunce vyrábí tamní verzi panenek voodoo s Putinovým portrétem, které následně přibíjí na posvátné stromy. Jakkoliv Japonci válku na Ukrajině neschvalují, „vandalovo“ jednání je podle nich přehnané. Do akce už se proto zapojila policie.

Léto je v Japonsku tradičním obdobím strašidelných příběhů. V zemi existuje druh panenky, které se říká wara ningyo. V překladu to znamená „slaměná panenka“. Nejedná se však o ledajaké neškodné umělecko-řemeslné dílko. Ve skutečnosti jde o verzi panenek voodoo, které se vytvářejí jako podobizna někoho, komu chcete mnohdy více než ublížit.

Místo přímého poškození dané osoby se wara ningyo přibije na strom uvnitř šintoistické svatyně. „Standardní kletbou má být smrt, ale v dnešní době většina lidí se zlými úmysly volí spíše méně drastické prostředky. Z tohoto důvodu jsou panenky mimo horory a anime poměrně vzácné,“ píše web Japan Today.

Vladimir Putin, narozen 1952. Modlete se za jeho zničení

Od začátku května se wara ningyo našly přibité na stromech v areálu sedmi svatyní ve městě Matsudo, asi 20 minut východně od Tokia. Na hlavě každé z nich je připevněna fotografie obličeje téže osoby – ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pro případ, že by duchové, kteří mají kletbu provést, hlavu státu nepoznali, mají panenky u sebe ještě malý vzkaz. „Vladimir Putin, narozen 7. října 1952. Modlete se za jeho zničení,“ stojí na papírku.

Ani přes probíhající ruskou invazí na Ukrajinu nebyl Putin mezinárodně nejpopulárnějším politikem a vyvolaný konflikt jeho image v Japonsku rozhodně nezlepšil. „Přesto je šokující vidět, že se při protestech používají podobné staronové metody,“ diví se japonští novináři.

Japonci se zlobí, policie už pátrá

Ačkoli je rozhořčení nad invazí v Japonsku velmi rozšířené, místní obyvatelé jsou škodami způsobenými hřebíky zatlučenými do posvátných stromů znepokojeni. „Na záběrech z bezpečnostních kamer pořízených v Matsudu byl vidět muž, který vstoupil do svatyně s něčím v tašce, co vypadalo jako slaměná panenka,“ píše s odkazem na japonská média web The Times.

Používání postaviček při proklínání nepřítele sahá podle starých kronik v Japonsku přinejmenším do 6. století. Připevnění ke stromu uvnitř svatyně pomocí dlouhých železných hřebů bylo tradiční formou pomsty zhrzené ženy muži, který ji opustil. Po opakování rituálu každou noc po dobu sedmi dnů měl muž zemřít v bolestech. Trpěl přitom zejména v částech těla, které žena na panence probodnula.

Jenže v šintoistickém náboženství je příroda považována za božskou a zejména stromy ve svatyni jsou posvátné. Například nedaleko Tokia byla panenka přibita k 200 let starému kafrovníku. Kněží a správci svatyně žádají, aby toho neznámá osoba okamžitě nechala. Přestože samotné proklínání není trestným činem, místní policie vyšetřuje incidenty jako nedovolené vniknutí na cizí pozemek a vandalismus.

„Chápu ten pocit, že si přejeme, aby válka skončila. Ale přestaňme dělat takové věci na posvátných stromech,“ řekl The Times úředník Jukihiro Tajima. Po nahlášení na policii byla jedna z panenek po rituálním očištění solí spálena.

Tagy: