Kreml přiživil spekulace o podlomeném zdraví Putina. Jeho debata s národem nebude

Vladimir Putin

Tradiční debata Vladimira Putina s národem v přímém televizním přenosu, jak tomu bývalo v předchozích letech, tento měsíc nebude. Uvedl to mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Důvod podle listu RBK neupřesnil. Kreml však dodal, že hlava státu má vystoupit kdykoli během roku, a tak má na projev ještě čas.

Deník na svém webu připomněl, že dříve Peskov hovořil o tom, že se debata s Putinem uskuteční po ekonomickém fóru v Petrohradu, které se má konat od 15. do 18. června. Dodával ale, že přesné datum dosud nebylo stanoveno.

Mluvčí nyní popřel zprávy, že by ruský prezident měl debatovat s obyvateli východoukrajinského Donbasu, kde se odehrávají největší boje „speciální vojenské operace“, jak Kreml oficiálně nazývá válku Ruska proti Ukrajině. Největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, rozpoutaný na Putinův rozkaz, pokračuje 106. dnem.

Debata s Putinem v přímém televizním přenosu se přitom koná každoročně již od roku 2001, s výjimkou let 2004, 2012 a 2020, dodal RBK.

Loni 30. června Putin odpovídal na otázky občanů 3 hodiny a 43 minut, poznamenal server Rosbalt. Upozornil, že letos Putin dosud nevystoupil ani s tradičním poselstvím o stavu země, ačkoliv v minulosti se prezident obracel k poslancům a senátorům ještě během zimy či na počátku jara, aby vytyčil směrnice v rozvoji země.

Podle mluvčího prezident dodržuje termíny stanovené ústavou, ve které se praví, že by hlava státu měla vystoupit „v průběhu roku“, a tak je ještě čas. Důvody, proč se takto Kreml rozhodl, zůstávají nejasné.

Spekulace o jeho zdraví

V posledních měsících se ale ve veřejném prostoru často spekuluje o fyzickém i duševním zdraví ruského prezidenta. Podle týdeníku Newsweek, který se ve svých tvrzeních odvolává na tři dobře informované představitele amerických tajných služeb, se Putin potýká s pokročilou rakovinou. V dubnu měl podstoupit intenzivní léčbu.

Spekulace o špatné kondici ruského prezidenta přibývají prakticky denně. Některé zprávy například tvrdí, že Putin v současnosti bojuje s rakovinou štítné žlázy či krve. Média z celého světa poukazují mimo jiné na státníkův poměrně oteklý obličej.

Důvodem by ale mohly být i válečné neúspěchy, na které upozorňuje řada odborníků. Podle britského deníku The Sun také existuje pravděpodobnost, že by vládce Ruské federace mohl být odstraněn svými generály, přičemž ti by atentát mohli maskovat zdravotními problémy, například infarktem.

Roli v případném odstranění Putina by podle něj mohla sehrát tajná služba GRU, jež v nedávné době proslula zejména díky dvojici agentů Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. Ti měli v roce 2014 způsobit výbuch muničních skladů ve Vrběticích, při kterém zahynuli dva Češi. Kromě toho se měli Čepiga s Miškinem před lety pokusit otrávit ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru látkou zvanou novičok. Otravu však Skripalovi žijící v Británii přežili.

Tagy:
válka Vladimir Putin Evropa Ukrajina Petrohrad Dmitrij Peskov Sergej Skripal Rusko Alexandr Miškin Druhá světová válka Moskevský Kreml Prezident Ruska Anatolij Vladimirovič Čepiga