Putin se fyzicky změnil, tloustne. Může to být stresem i léky, odhadli Marhoul s Randákem

Režisér Václav Marhoul v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS

Co Čech, to politik! (303)

Bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS upozornil, že se ruský prezident Vladimir Putin v průběhu války fyzicky změnil a tloustne. Režisér a producent Václav Marhoul odhadl, že to může být způsobeno stresem nebo medikací.

„Ačkoliv si Putin vždy zakládal na dobré kondici, v poslední době se opravdu fyzicky změnil. Může to mnohému napovídat. Určitě u něj dochází k duševnímu posunu,“ odhadl Randák.

Debaty o Putinově zdraví vyvolaly fotografie ze setkání s petrohradským starostou Alexanderem Beglovem. Ruský vládce na nich působí bledě a vyčerpaně. Podle amerických zpravodajských služeb je navíc stále více agresivní vůči svému okolí.

„Jeho fyzický zjev se za poslední dny opravdu změnil, může to být známka medikace. Ne však kvůli duševnímu zdraví, ale kvůli vážné nemoci. Ale to jen spekuluji,“ uvedl režisér Marhoul. Nemyslí si ale, že Putin je šílenec.

Putin má nebetyčné ego

Každý člověk, který je na hraně stresových situací, začne podle Marhoula ztrácet kontrolu. „Jeho rozhodování je způsobeno nebetyčným egem, které dosahuje nesmírných výšek. Dále špatnými informacemi, špatnou analýzou. Pokud má jen informace, které chce slyšet, dojde k podcenění situace,“ dodal Marhoul.

Již v minulosti se objevily spekulace, že ruský prezident trpí Parkinsonovu chorobou. Nasvědčovat tomu měla změna jeho chůze nebo třesoucí se ruka, což jsou příznaky této nemoci. Dalšími jsou třeba změny nálad nebo zhoršení úsudku a paměti.

Souvislost Putinovy chůze s Parkinsonovou nemocí ale před několika lety odmítla studie v odborném časopise British Medical Journal (BMJ). Vyplývalo z ní, že by mohla spíše souviset s intenzivním výcvikem u sovětské tajné služby KGB.

Americká organizace Rada pro mezinárodní vztahy (CFR) se naopak domnívá, že za Putinovým chováním může stát takzvaná mozková mlha způsobená dlouhodobými příznaky covidu. Projevuje se únavou, poruchami spánku, podrážděností a může vyústit v psychické problémy.

K možným agresivním reakcím vůči Putinovým nejbližším by rozhodně mohl nahrávat také průběh invaze na Ukrajině, kterou prezident zahájil přesně před týdnem. Ukrajinci odolávají daleko více, než se čekalo. Rusko má navíc problémy s logistikou a oproti původním výrokům už jeho představitelé mluví za dodržení určitých podmínek o příměří.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze Ukrajina Václav Marhoul Rusko Karel Randák Pavel Černý Co Čech, to politik!