Další smrt v Putinově okolí. Na „vážnou nemoc“ zemřel mentor, který vůdce podrobil kritice

Viktor Čerkesov společně s prezidentem Vladimirem Putinem

Válka na Ukrajině (8.11.2022 9:00)

V ruském Petrohradu zemřel bývalý blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina Viktor Čerkesov. Ve věku 72 let měl podle ruských médií podlehnout „vážné nemoci“. V minulosti Putinovi předával své znalosti a zároveň mu sekundoval v čele tajné služby, později ho však kritizoval a musel odejít do ústraní.

Čerkesov zastával přední funkci v KGB a později i FSB, tedy v tajné službě, která prvně zmíněnou po rozpadu Sovětského svazu nahradila.

Právě v FSB sekundoval nynějšímu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten se totiž v roce 1997 stal jejím šéfem, přičemž Čerkesov zastával pozici jeho náměstka. Podle některých médií měl tehdy mladého, ale již zkušeného a hlavně talentovaného politika, školit.

Když se Putin stal v roce 2000 poprvé ruským prezidentem, Čerkesov politika následoval. Stal se představitelem jeho úřadu pro Severozápadní federální okruh Ruské federace a k tomu i město Petrohrad.

Později, konkrétně v roce 2003, dostal od Putina na starost boj s drogami. Po několika letech se však dopustil něčeho, co se jen tak neodpouští. V roce 2007 se totiž pustil do kritiky fungování tajných služeb, ve kterých podle jeho mínění začala ve velkém bujet korupce. Tato slova Putina rozzuřila a Čerkesovovi vzkázal, že „takové věci by neměl říkat do médií“. Následující rok byl z funkce odvolán. Poté se ještě na dva roky uchytil jako ředitel státní agentury pro zajišťování vojenského zásobování.

Ve středu měl být nalezen mrtvý ve svém bytě v Petrohradě. Podle informací ruských médií zemřel na „vážnou nemoc“.

Záhadných úmrtí přibývá

Čerkesov není ani zdaleka první významnou postavou z okolí ruské hlavy státu, která v poslední době zahynula. Připomeňme třeba Ravila Maganova. Tento oligarcha a šéf ropného giganta Lukoil přišel o život během v září. Podle ruských médií nechtěně vypadl z okna Ústřední nemocnice v Moskvě. Ta je považována za nejlepší špitál v Rusku, jehož okolí je bedlivě hlídáno příslušníky tajné služby FSB. Společnost Lukoil ve svém prvotním oznámení informovala o smrti Maganova s tím, že „podlehl vážnému onemocnění“.

V květnu bylo nalezeno tělo bývalého vysokého manažera Alexandra Subbotina, konkrétně ve sklepě jisté rezidence. Ta měla podle ruských médií patřit samozvanému léčiteli Alexeji Pindurinovi, který si nechal říkat „Šaman Magua“. Ten po smrti Subbotina prohlásil, že k němu manažer přišel opilý a zdrogovaný, přičemž po něm požadoval „rituál“, který má léčit kocovinu. Závěr vyšetřovatelů byl takový, že Subbotina zabilo srdeční selhání.

O život v uplynulých měsících přišla celá řada oligarchů, ředitelů významných společností či zpravodajů. Jedním z nich byl i Ivan Pečorin, generální ředitel sekce ruského státního podniku Rozvoje Dálného východu a Arktidy. Zhruba v polovině září měl zahynout při pádu ze své luxusní jachty v Japonském moři. Tělo bylo údajně nalezeno až dva dny po jeho zmizení. Pečorin měl podle zahraničních pozorovatelů na starost modernizaci ruského leteckého průmyslu a zodpovídal se přímo Putinovi.

Tagy: