Putinovi jste tleskali, vmetl Rakušan SPD. Nedostali jsme ani láhev vodky, brání se Fiala

Vít Rakušan

PARTIE Terezie Tománkové 20.3.2022

Válka na Ukrajině musí skončit co nejdříve, shodli se Vít Rakušan (STAN) a Radim Fiala (SPD) v Partii Terezii Tománkové na CNN Prima NEWS. Zatímco podle ministra vnitra je ale třeba Ukrajině pomoci dodávkami zbraní, Fiala je přesvědčen, že to jen přispívá k eskalaci konfliktu. „Putina jste podporovali, tvořili jste jeho podhoubí tady v Česku,“ řekl Vít Rakušan. „S Ruskem nemáme nic společného,“ oponoval šéf poslanců SPD.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana je hnutí SPD proruské. Prý o tom svědčí dřívější příspěvky a fotografie, které si na sociální sítě umisťoval například předseda hnutí Tomio Okamura. „Putin je agresor, kterému jste tleskali. Podporovali jste ho, tvořili jste jeho podhoubí tady v Česku,“ vmetl Rakušan šéfovi poslanců SPD Radimu Fialovi v Partii Terezie Tománkové na CNN prima NEWS.

„Je to velký nesmysl. Je vidět, že pětikoalice na nás nic nemá, tak vytahuje tyhle věci. Od začátku jsme říkali, že je to agrese, že je to invaze, že je to zločin, a že se to nemělo stát, že chceme, aby tento konflikt co nejdříve skončil,“ odmítl Fiala Rakušanovo nařčení.

Nejsme prokremelští, dušuje se Fiala

Ten v reakci citoval příspěvek, který ale podle Rakušana ze sociálních sítí již zmizel. „Hnutí SPD považuje současné dění na Ukrajině za důsledek tlaku zpravodajských služeb pod taktovkou USA, Velké Británie, některých států NATO, které se snaží rozpoutat válečný konflikt mezi Ruskou federací a Ukrajinou, napsal na Facebook předseda SPD Tomio Okamura,“ řekl ministr vnitra.

Radim Fiala však odmítl, že by SPD byla proruská. „S Ruskem nemáme nic společného. Nedostali jsme ani rubl, ani láhev vodky. Snažíte se z nás udělat proruskou stranu, to není pravda,“ bránil se šéf poslanců SPD. „Nikdy jsme prokremelští nebyli. Přirovnávali jsme ekonomiku Evropské unie k ekonomice Sovětského svazu. Kreml byl pro nás symbolem Sovětského svazu, proto jsme to přirovnávali k Bruselu,“ dodal Fiala.

Rakušan také Fialovi vyčítal, že předseda SPD své příspěvky ze sociálních sítí smazal, a že tím zahlazuje stopy. „Pozvěte si pana Okamuru a zeptejte se ho, proč maže příspěvky ze svého Facebooku,“ bránil se dále Radim Fiala.

Rakušan: Mírovou misi NATO si umím představit

Oba politici se nemohli shodnout ani na tom, jak má být válka na Ukrajině ukončena. Zatímco Vít Rakušan razí tezi, že Západ musí Ukrajině pomáhat i dodávkami zbraní, Fiala je přesvědčen, že obě strany konfliktu musí začít jednat. „Rusko je medvěd na hliněných nohou, který se rozhodl si sednout zase o kousek dál. Nechci, aby se Ukrajinci vzdávali diktátu agresora. Jednat ano, ale do té doby se musí bránit,“ zdůraznil Vít Rakušan.

Radim Fiala se ale odvolával na tvrzení izraelských expertů. „Říkají, že v zájmu všech by bylo, aby válka skončila, aby tam všichni přestali vozit zbraně, a aby si sedli ke stolu. I za cenu, že by Ukrajinci přijali ruské podmínky, že se nestanou členy NATO. To je dobrá cena za to, že tam nebudou umírat další lidé,“ řekl v Partii.

Ministr vnitra i šéf poslanců SPD se vyjádřili k návrhu Polska na vyslání mírové mise NATO na Ukrajinu. Vít Rakušan řekl, že si to „umí představit“. „Musíme se dostat do nějakého právního rámce, aby skutečně mise byla definována jako mírová, abychom se nepustili do něčeho, co by bylo začátkem toho, že NATO vstupuje do války,“ řekl Rakušan.

Radim Fiala tento návrh rezolutně odmítl. „Na jedné straně tam posíláte zbraně, na straně druhé to samé NATO tam bude dělat mírovou misi? Jsme ochotni podpořit mírovou misi odsouhlasenou Radou bezpečnosti OSN,“ řekl Fiala.

Tagy: