Raketomety dodají Ukrajině i Britové. To je přímá provokace překračující meze, zuří Kreml

USA pošlou Ukrajině raketomety HIMARS.

Válka na Ukrajině 2.6.2022 (8:30)

Spojené státy a Velká Británie dodají na Ukrajinu raketové systémy v hodnotě desítek miliard korun. Ukrajinci obě strany ujistili, že dary použijí výhradně k úderům na ukrajinské území. Kreml označil kroky západních zemí za přímou provokaci.

V další dodávce zbraní, které Spojené státy pošlou bránící se Ukrajině, bude také raketový systém HIMARS. Ten dokáže přesně zasáhnout cíle vzdálené až 80 kilometrů, oznámil ve středu americký prezident Joe Biden.

„Spojené státy budou stát při svých ukrajinských partnerech a budou i nadále poskytovat Ukrajině zbraně a vybavení na její obranu,“ uvedl Biden. Šéf Bílého domu v prohlášení zmínil salvové raketomety HIMARS s municí a „další pokročilou výzbroj“.

Náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl později specifikoval, že se jedná o čtyři raketové systémy HIMARS. Ukrajinští vojáci podle něj budou potřebovat zhruba tři týdny na výcvik při jejich obsluze. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena má poslední dodávka zbraní hodnotu 700 milionů dolarů (16,2 miliardy korun).

Přímá provokace, tvrdí Rusové

Ve čtvrtek oznámila podobný krok Velká Británie. „Spojené království pošle Ukrajině raketové systémy s vícenásobným odpálením, aby jí pomohlo bránit se Rusku,“ uvedl podle CNN ministr obrany Ben Wallace. Podle ministerstva zahraničí pošle Británie odpalovací zařízení M270 schopná zasáhnout cíle vzdálené až 80 kilometrů, čímž nabídne „významné posílení schopností ukrajinských sil“. Obě strany prý své kroky vzájemně koordinovaly.

Ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že požadavky Ukrajiny vůči Západu ohledně dodávek moderních raketometů překračují „všechny meze slušnosti a jsou přímou provokací“.

Spojené státy budou podle Bidena schopny nadále poskytovat Ukrajině více zbraní díky dodatečným finančním prostředkům, které byly schváleny s drtivou podporou obou stran v Kongresu USA. Ukrajina na oplátku Washington ujistila o tom, že takové salvové raketomety nepoužije k úderům na ruské území. Oznámení ale i tak vyvolalo nesouhlasnou reakci z Moskvy.

Náměstek amerického ministra obrany Kahl ruské výhrůžky odmítl a prohlásil, že Moskva nemá právo veta nad západní pomocí Ukrajině při obraně jejího vlastního území.

Tagy: