Reportáž z New Yorku: Místní nepotřebují výročí, aby vzpomínali

Památník obětem útoku z 11. září 2001

USA se připravují na výročí 11. září

V sobotu 11. září uplyne 20 let od nejtragičtějšího teroristického útoku v dějinách lidstva. Jak vnímají připomínku 11. září sami místní a jaká zde platí opatření popsal reportér CNN Prima NEWS přímo z místa.

„Když jsme se bavil s Newyorčany, den vzpomínky na 11. září je pro ně důležitý. Jak sami ale říkají, nejen ten. Jeden z nich například sdělil, že nepotřebuje výročí k tomu, aby truchlil,“ popsal náladu v New Yorku reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha.

V New Yorku budou platit různá opatření, ať už kvůli bezpečnosti, nebo z úcty k pozůstalým. „Samotný památník se zpřístupní pouze nejbližším, široká veřejnost nebude mít šanci se k místu dostat,“ sdělil dále reportér Říha.

Pietní akt by měl být stejný jako v předchozích letech, v průběhu dne se například bude držet minuta ticha a organizátoři také mají přečíst jména všech obětí. Večer se nad městem rozzáří světelná show.

„Podle místních je letošní rok oproti minulým jiný v tom, že je tu opravdu dost novinářů, a to z celého světa,“ dodal. Na místě jsou také policisté a několik členů armády.

V den smutného výročí 11. září pak bude kolem pietního místa uzavřený perimetr o velikosti dvou bloků. „Akt bude opravdu jen pro pozůstalé, o to intimnější by měl být,“ uzavřel Říha.

Pietní akce se zúčastní i americký prezident Joe Biden. Dorazí k památníku Ground Zero, do Pentagonu i Pensylvánie. Obecně by ale mělo jít o akci apolitickou.

V den, který otřásl americkou společností a vyvolal válku proti teroru, přišlo o život téměř tři tisíce lidí. Bylo mezi nimi i 343 hasičů a paramediků, kteří při záchraně jiných životů položili ten svůj. Bývalý newyorský hasič Tiernach Cassidy jedenácté září přežil – kolegové z jeho bývalé jednotky už ale takové štěstí neměli.

Tagy: