Analytik: Rusku bankrot nehrozí. Pondělního otevření moskevské burzy se ale trh bojí

Centrální banka Ruské federace

Rusko chystá znárodňování

Moskevská burza cenných papírů v pondělí znovu otevře svůj parket. Ruská centrální banka se obává pádu trhu s dluhopisy, což by mohlo výrazně prodražit vládní dluh. Rusku ale přesto nehrozí státní bankrot. K němu ho může dotlačit pouze Západ, který Ruské federaci zmrazil devizové rezervy.

Za to, že se ruská ekonomika ještě drží na nohou, Rusové vděčí své centrální bance. „Ruská centrální banka dlouhodobě patří mezi nejlépe fungující instituce v Rusku a dokonce bych ji dal za vzor mnoha dalším zemím. Současnou krizi zvládá na výbornou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Martin Pohl, makroekonomický analytik Generali Investments CEE.

Podle něho z přišla ze strany banky adekvátní reakce v momentě, kdy začal propadat kurz ruského rublu. „Zareagovala přerušením obchodování s ruskou měnou, akciemi a dluhopisy. Doplnila to prudkým zvýšením základní úrokové sazby na 20 procent a omezeními na pohyb kapitálu. Tím se centrální bance podařilo situaci stabilizovat a v příštím týdnu by mohlo dojít k obnovení obchodování na moskevské burze,“ dodal Pohl.

Pokles ekonomiky o desetinu

To nejhorší má ale ruská centrální banka podle Pohla před sebou. „Je otázkou, jak si poradí s dopadem aktuální situace na ekonomiku Ruska. Tu čeká hluboká, až desetiprocentní recese, a inflace se bude pohybovat okolo 20 procent. Stlačit ji k pětiprocentnímu cíli nebude jednoduché,“ vysvětlil analytik.

„Na moskevské burze se začne obchodovat v pondělí. Její otevření ale proběhne postupně, nejprve se začne obchodovat s dluhopisy ruské vlády,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Ruská centrální banka se však obává, že právě vládní dluhopisy zažijí pád. „Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová proto oznámila, že tyto dluhopisy bude v rámci stabilizačních opatření nakupovat právě centrální banka,“ dodal Kovanda.

Cílem těchto nákupů bude tlačit dolů úroky z ruského dluhu. Jakmile se trh stabilizuje, ruská centrální banka má v plánu nakoupené dluhopisy opět prodat. „Aby tím neutralizovala dopad nákupů do měnové politiky země,“ uvedl dále Kovanda. Jinak řečeno, ruská centrální banka nechce, aby se prostřednictvím jejích nákupů dluhopisů zvyšovala peněžní zásoba v zemi, což by vedlo k růstu inflace.

Rusku bankrot nehrozí

V souvislosti s vládními dluhopisy se v posledních dnech také hovořilo o možnosti, že by ruský stát zbankrotoval. Technicky se tak podle některých ekonomů stalo, když tamější úřady krátce po invazi na Ukrajinu zakázaly splácet úroky ze státního dluhu zahraničním věřitelům. V tomto týdnu bylo splatných asi 117 milionů dolarů na úrocích, které nakonec Rusko s určitým zpožděním splatilo.

„Federaci rozhodně státní bankrot nehrozí,“ je přesvědčen Pohl. Poukazuje na to, že vládní dluh nedosahuje ani 20 procent HDP a Rusko vlastní obrovská aktiva v zahraničí. „Může nastat situace, kdy ruská vláda nebude moci – nebo spíše nebude chtít – zaplatit. To se týká zejména investorů z takzvaných nepřátelských zemí, kam patříme i my,“ dodal analytik.

Jeden mezistupeň ode dna

Podle něj je situace značně nepřehledná a investoři netuší, zda a jakým způsobem proběhne příští splátka úroků ruského vládního dluhu. Lukáš Kovanda upozornil, že kritický okamžik přijde přibližně za dva měsíce. „Po 25. květnu totiž nebude v platnosti výjimka v rámci sankcí uvalených na Rusko ze strany USA, která stále i dnes umožňuje mezinárodním finančním zprostředkovatelům vyřizovat platby související s ruskými dluhopisy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Na rostoucí riziko a nejistotu s ohledem na ruskou platební schopnost už reagovaly také ratingové agentury. Fitch nebo Moody´s už začátkem března snížily rating Ruska o šest stupňů až do spekulativního pásma s negativním výhledem. V pátek se k nim připojila také agentura Standard & Poor´s, která rovněž poslala ruský rating níže. A to z dosavadního CCC– na CC. Od nejhoršího stupně D (který by znamenal skutečný státní bankrot) tak Rusko dělí už jen jeden mezistupeň označený jako C. Při takovém hodnocení už věřitelé podávají návrh na konkurz svých pohledávek.

Tagy:
CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda burza sankce dluh dluhopisy centrální banka rating Rusko úpadek rubl Bank of Russia ruská centrální banka státní bankrot Elvira Nabiullina ruská invaze na Ukrajinu vláda Ruské federace dluhopis Martin Pohl Generali Investments CEE