Puč na radnici ve Znojmě, zuří Schillerová. Spolu se chce úplatky zbavit starostky, tvrdí

Starostka Znojma Ivana Solařová (ANO)

Korupce na znojemské radnici?

Krajští zástupci koalice Spolu nabízeli ve Znojmě zastupitelům města úplatky, pokud se přidají na jejich stranu. Na tiskové konferenci to uvedla místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová, která zdůraznila, že mělo jít o „puč na místní radnici“. Členovi vedení města Květoslavu Svobodovi (SPD) údajně nabídli politici půlmilionový úplatek za to, že opustí tamní koalici. Schillerová uvedla, že se jedná o korupční praktiky a mělo jít o snahu rozbít uskupení starostky Znojma Ivany Solařové (ANO). Předseda místního sdružení ODS ve Znojmě František Koudela ale taková tvrzení odmítá.

Schillerová na začátku konference připomněla, že hnutí ANO vyhrálo v roce 2022 volby do zastupitelstva ve Znojmě. „Bylo to znamení od voličů, že doba, kdy si na radnici po desetiletí podávaly dveře ‚tradiční politické strany‘, je u konce,“ sdělila. Na pozici starostky nastoupila Ivana Solařová.

ČTĚTE TAKÉ: ANO skočilo na lep Orbánovi, řekl Zdechovský. Nezáviďte nám odvahu, ohradila se Jermanová

Podle Schillerové se politička krátce poté stala „horkou kandidátkou na hejtmanku kraje“. „Opoziční strany se ale svých zájmů nevzdaly. Jejich zástupci podepsali v sobotu 13. července memorandum o spolupráci, jímž usilují o výměnu vedení města,“ poznamenala místopředsedkyně ANO.

Tamní opoziční zastupitelé (za koalici Spolu, hnutí Naše Znojmo, Pro Znojmo, Znojmáci a nezávislí zastupitelé) vytvořili novou koalici. Předseda místního sdružení ODS Znojmo František Koudela potvrdil, že zastupitelé rovněž odeslali Solařové žádost o svolání mimořádného zastupitelstva, kde chtějí zvolit nové vedení města.

Schillerová také uvedla, že na bezprostředním sjezdu současné zastupitelské koalice, který svolalo ANO, zazněla závažná obvinění. „Na schůzce za přítomnosti starostky Solařové a poslance i radního Davida Štolpy (ANO) informoval zástupce SPD, že byl v uplynulých dnech osloven s nabídkou půl milionu korun, pokud opustí koalici a přidá se k opozičním zastupitelům,“ řekla Schillerová.

Štolpa následně uvedl, že šlo o zastupitele Svobodu. Ten na dotaz ČTK odpověděl, že peníze mu nabízel podnikatel spolupracující s opozičními politiky. „Věc nyní řeším se svým právním zástupcem a následně se obrátím na policii,“ sdělil.

Rovněž zástupce sdružení Znojmáci Bert Bartas podle Schillerové na jednání před 15 svědky potvrdil, že byl osloven s podobnou nabídkou, ale odmítl ji. Později se ovšem odmítl jakkoliv vyjádřit.

„Hnutí ANO konstatuje, že se evidentně jedná o korupci, jejíž cílem je vrátit moc na radnici ‚ke starým strukturám‘. Nepochybuji, že záměrem především zástupců Spolu je také ovlivnění nadcházejících voleb,“ zdůraznila exministryně financí s tím, že starostce Solařové se podařilo „zpřetrhat letité klientelistické vazby dosahující až na krajskou úroveň.“

Opoziční radní vyčítají vedení stopku investicím

K nově vzniklé opoziční koalici města přešla i místostarostka Bohumila Beranová (Znojmáci). Opozičním radním vadí, že v posledních měsících došlo k zastavení téměř všech investic. „Objevila se podezření na netransparentní a nehospodárné nakládání s majetkem města,“ uvedl pro web iDnes.cz místní lídr Spolu Koudela.

Současné vedení podle zástupců nové koalice může rovněž za zhoršující se bezpečnostní situaci ve městě, která souvisí s některými nepřizpůsobivými Romy. „Občané právem cítí, že současné vedení více než o službu lidem a řešení jejich problémů usiluje o vyřizování starých účtů a získávání nových politických funkcí. Proto jsme se rozhodli jednat,“ sdělil webu Koudela, který by v případném novém složení vedl jihomoravské město.

V pondělí po tiskové konferenci ANO řekl, že je pro něj nabídka úplatku novou informací. „Musí říct, kdo nabídku učinil, konkrétní jméno. Za SPOLU tohle nařčení jednoznačně odmítám. Paní Beranová odešla ze své vůle,“ řekl.

Solařová však důvody vzniku opoziční spolupráce odmítá. „Mnoho klíčových investičních projektů se v tuto chvíli úspěšně rozjíždí,“ pronesla na tiskové konferenci. Výtky ohledně nedostatečné transparentnosti obrátila proti opozičním politikům, když hovořila o nejasném rozprodávání městského majetku právě v době, kdy vedli radnici.

Podle ní jsou motivace politického puče absurdní. „Není tajemstvím, že na mém stole leží audity hospodaření příspěvkových organizací, kromě jiného Znojemské besedy, kde je ředitelem právě Koudela,“ poznamenala. Předseda místní buňky ODS prý ale o auditu ví a z jeho výsledků nemá žádné obavy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chtějí hájit národní zájmy, mnozí však ohrožují ty české. Kdo je kdo v nové frakci Patriotů?

Tagy:
Znojmo Alena Schillerová tisková konference krajské volby korupce ANO 2011 radní radnice úplatek Květoslav Svoboda zastupitelstvo obce Ivana Solařová Bohumila Beranová František Koudela