Skotský fanoušek: Jste dobří, ale porazíme vás. I když Souček hraje fantasticky

Skotský fanoušek Garry Jones toho ví o českém fotbalu dost. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS vzpomíná nejen na Antonína Panenku a Petra Čecha, ale i na Jiřího Jarošíka. Hlavně však přemýšlí o tom, jak může dopadnout zápas, kterým Skotové i Češi vstoupí do letošního Eura. A kolem něhož je kvůli kauze Kúdela tak divoká atmosféra.

Jak podle vás bude vypadat zápas Skotsko–Česko?
Pochopitelně především doufám, že ho vyhraje Skotsko!

Věříte si proti českému týmu?
Myslím, že to bude hodně vyrovnané. Hráli jsme s vámi dvakrát v Lize národů, takže obě mužstva se perfektně znají. Za sebe ovšem předpokládám, že skotský nároďák se od těch dvou zápasů přece jen o něco zlepšil. Jistě – pamatuju si, že váš tým před prvním vzájemným utkáním zdecimovala opatření kvůli koronaviru. A ve druhém utkání jste pro změnu neproměnili spoustu šancí, takže v součtu můžete trochu nadávat na smůlu. Opakuju ale, že váš celek tentokrát nastoupí proti trochu jinému Skotsku. Lepšímu.

Jak to tedy dopadne?
Očekávám, že to bude otevřený zápas s příležitostmi na obou stranách. Skotská reprezentace hraje doma, takže do toho vlétne hodně namotivovaná. Její síla však spočívá i v něčem docela jiném, může se totiž opřít hned o několik opravdu talentovaných fotbalistů – zejména v záloze a na levé straně obrany. Ostatní posty jsou možná mírně slabší, takže mě nepřekvapí, pokud nás budete chvíli přehrávat. Anebo to třeba bude jinak. Trenérovi se do nominace vešlo pár zajímavých hráčů jako Hendry, Turnbull, Gilmour nebo Patterson, kteří by skotskou údernost mohli hodně pozvednout. Vůbec bych se proto nedivil, pokud bychom nastoupili s překvapivou sestavou. Uvidíme. Měl-li bych tipovat konečný výsledek, říkám 2:1 pro Skotsko.

Program ME 14. června

Skupina D
15:00 hodin, ČESKO–Skotsko

Skupina E
18:00 hodin, Polsko–Slovensko
21:00 hodin, Španělsko–Švédsko

Kompletní rozpis

Očekáváte, že tenhle zápas ještě nějak ovlivní kauza Kúdela z jarního utkání Slavie proti Rangers?
Na hřišti ne. V médiích ale zcela určitě ano. Už teď se u nás hodně vášnivě diskutovalo o rozhodnutí skotské asociace, která přišla s tím, že nároďák nepoklekne před utkáním proti Česku, v následném duelu proti Anglii už ovšem ano. Takže ano, je to žhavé téma. Ale rozhodně si nemyslím, že by to jakýmkoliv způsobem poznamenalo přístup samotných hráčů k zápasu. Uvědomte si, že letošní šampionát je pro Skotsko první účastí na velkém fotbalovém turnaji po předlouhých 23 letech. Každý z fotbalistů se tak bude chtít především co nejvíc předvést, aby jeho země měla být na co hrdá.

Údajný rasismus českého fotbalisty Kúdely a jeho konflikt s hráčem Rangers Kamarou vyvolal spoustu zloby na obou stranách. Jaký je váš pohled na tenhle incident?
Vím, že vyšetřování celé věci stále ještě není definitivně ukončeno, takže nechci vynášet žádné soudy. Za sebe říkám, že rasismus by neměl mít žádné místo nejen ve fotbale, ale ve společnosti obecně. Pokud se mě ptáte na to, jak se ve Skotsku na celou záležitost nahlíželo, pak byli lidé především zaskočeni reakcí Slavie na něco, co se zdálo být přinejmenším politováníhodným incidentem. Fotbal by měl v mnoha ohledech sloužit jako příklad k následování, už jen proto, že ho sleduje i spousta dětí.

A co hra Rangers v tom zápase? Hrubý faul na brankáře Koláře? Neměl se za to všechno po zápase omluvit i skotský tým?
Upřímně – coby fanoušek Celtiku v tomhle nemůžu být úplně objektivní. Každopádně platí, že co se při utkání stalo Ondřeji Kolářovi, je neospravedlnitelné. Někteří lidé včetně určitých britských komentátorů si navíc po následném reprezentačním zápase Walesu s Českem pochvalovali, že úder loktem od Garetha Balea do Kúdely představoval spravedlivý trest. To mi přijde jako hodně špatné uvažování. Bezpečnost fotbalistů je samozřejmě nade vše, od zodpovědných míst včetně rozhodčích by měl být jednoznačný tlak na to, aby se hrálo fér. A sami fotbalisté by měli své soupeře vždy respektovat.

Jak se tedy mohlo stát, že Rangers hráli tak nevybíravě?
Možná, že to celé vyplynulo z faktu, že rozhodčí ve skotské lize dovolují fotbalistům hrát daleko ostřeji, než je v jiných zemích běžné. Tím nechci říct, že co se objevilo v zápase Rangers se Slavií, by ve skotské lize nebylo označeno za faul. Pouze se pokouším vysvětlit, že hráči skotských klubů mohou být nastavením z domácí ligy do jisté míry ovlivněni, v evropských pohárech pak proto třeba narazí. Britský fotbal, a ten skotský zvlášť, je z historického pohledu daleko fyzičtější. Kvalitě hry to zrovna nepomáhá. Za sebe tvrdím, že fotbalisté by určitou hranici neměli nikdy překročit. Co je moc, to je moc. Věřím, že zmíněné extrémy se v duelu Skotska s Českem nebudou opakovat. U nás se často mluví o heslu „tvrdě, ale fér“. To je podle mého v pořádku. Jen se nesmí zapomínat na tu férovost. Poté, co se při Euru přímo na hřišti přihodilo Christianu Eriksenovi, by se k sobě hráči navzájem snad měli chovat slušně.

Ovlivnila Kúdelova kauza náhled obyčejných Skotů na Čechy?
Určitě to nezanechalo moc příznivý dojem. Normálně si o druhé zemi z pouhého fotbalového utkání neuděláte příliš jasný obrázek. A moc jiných příležitostí, jak bychom se mohli ve Skotsku o Češích něco dozvědět, zase nemáme. Doufám, že většina Skotů nebude soudit celou zemi jen podle jednoho jediného ošklivého incidentu.

Jakou pověst má ve Skotsku český fotbal?
Obyčejný skotský fanoušek něco pochytí o českém fotbale leda při velkých mezinárodních turnajích nebo při utkáních evropských pohárů. Mám ale za to, že si v mé zemi českého fotbalu vážíme. Pořád si dobře pamatujeme generaci Šmicera, Nedvěda, Poborského, Bergera. A Petra Čecha, samozřejmě. Vnímáme, že v poslední sezoně Evropské ligy byla Slavia velmi úspěšná. A že i vaše reprezentace vypadá velmi solidně.

Máte v oblibě nějakého českého hráče?
Nejslavnějším českým hráčem současnosti je ve Velké Británii bezpochyby Tomáš Souček. Za West Ham hrál naprosto fantasticky. Vypadá jako znamenitý hráč, který toho ještě v kariéře může dosáhnout opravdu hodně. Ve Skotsku je známý i brankář Zdeněk Bobby Zlámal z klubu Heart of Midlothian. Když má svůj den, chytá velmi dobře. Jak už jsem naznačil, v paměti mi zůstala celá řada bývalých českých fotbalistů. A nejen ti, které jsem už zmínil.

Kdo třeba?
Samozřejmě Antonín Panenka, jehož penalta z finále mistrovství Evropy 1976 je nesmrtelná. Jako fanoušek Celtiku mám moc hezké vzpomínky i na Jiřího Jarošíka – technicky velmi dobře vybaveného fotbalistu, který byl i v nejdůležitějších utkáních pokaždé nesmírně platný. Nejúspěšnějším českým hráčem ve Skotsku byl však bezpochyby Rudi Skácel, který za Heart of Midlothian válel v silném týmu společně s krajany Romanem Bednářem a Michalem Pospíšilem. Skácel byl excelentní hráč, pro fanoušky Hearts představuje bez nadsázky kultovní postavu.

Kdo je postavou, kterou bychom měli pro změnu sledovat v současném skotském nároďáku? Je tam nějaká výrazná osobnost?
Podle mého názoru se vyplatí dávat pozor na levého obránce Kierana Tierneyho z Arsenalu. V utkání proti Slavii jste ho nemohli vidět, protože byl zrovna zraněný. Je to ovšem rozhodně skvělý fotbalista. Fanoušci ho často srovnávají s Andym Robertsonem z Liverpoolu. Pozice levého beka pro ně oba znamená přirozený post, Tierney je ovšem velmi užitečný defenzivní univerzál, dá se označit za moderní typ obránce – je nejen silný, ale i rychlý, umí oběma nohama. Při zápasech Skotska i Arsenalu hodně podporuje útočnou hru. Může zatápět jakémukoliv protivníkovi.

Už jste zmínil, že skotský nároďák čeká na velký úspěch strašně dlouho. Máte přesto v srdci nějaký fotbalový okamžik, na který jen tak nezapomenete?
Pro nás Skoty je jedinečná každá výhra nad Anglií, i letos v ní hodně doufáme. Bohužel, na velkých turnajích jsme zatím nikdy v historii nepostoupili ze základní skupiny, takže bychom si moc přáli, aby se to povedlo napravit na letošním mistrovství. Na klubové úrovni je to něco jiného. Jelikož fandím Celtiku, většina krásných fotbalových okamžiků se mi pojí s ním. Asi nejdojemnější pro mě byl zisk Skotského poháru v roce 2017, čímž jsme tehdy završili zisk všech tří nejdůležitějších trofejí v zemi. Říkalo se nám Nepřemožitelní. Hodně se na to vzpomíná hlavně díky trenérovi Brendanu Rodgersovi, který Celtic během jediného ročníku úplně přebudoval. Finále zmíněného poháru proti Aberdeenu bylo opravdu neuvěřitelným zážitkem. Za stavu 1:1 všechno směřovalo k prodloužení, ve druhé minutě nastavení se ale krásně do míče opřel Tom Rogic a rozhodnul o konečné výhře. Ta scéna byla jak z filmu: Ve chvíli, kdy Rogic vystřelil, oblohu nad stadionem Hampden Park protnul blesk.

Prožijete takový moment díky Skotsku i na letošním Euru?
Pokud bychom postoupili ze skupiny, bylo by to skvělé.

Kdo to celé vyhraje?
Jednou z nejkrásnějších věcí na Euru historicky je, že ho mohou vyhrát i zcela nečekaná mužstva. Jako Čechoslováci v roce 1976. Letos vidíme hned několik favoritů na celkové prvenství, pokud bych měl ovšem říct jednoho, pak zvolím Italy. Herně vypadají opravdu dobře. A mají kouče Roberta Manciniho, který to s nimi umí.

Tagy:
Skotsko SK Slavia Praha Tomáš Souček Petr Čech fotbal fanoušci česká fotbalová reprezentace Celtic Glasgow Antonín Panenka Glasgow Rangers Rangers FC Ondřej Kúdela Glen Kamara EURO 2021 sportovní soutěž Mistrovství Evropy ve fotbale