Sto dní hájení skončilo. Sledujte speciální vysílání k prvním měsícům prezidenta Pavla na Hradě

Prezident Petr Pavel

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Prezident Petr Pavel si odškrtne svých první sto dnů ve funkci. Nástupce Miloše Zemana stihl jmenovat nového ministra životního prostředí, podepsal kontroverzní snížení valorizace důchodů, v Senátu prosadil tři kandidáty na ústavní soudce a podnikl řadu zahraničních cest. CNN Prima NEWS informuje z centra dění a u příležitosti prvního významného milníku nové hlavy státu pro své diváky a čtenáře chystá speciální celodenní vysílání. Již 15. června náš zpravodajský tým spolu s hosty z řad politiků, komentátorů, analytiků a dalších expertů zhodnotí a rozebere dosavadní i budoucí kroky prezidenta Pavla. Buďte u toho s námi.

Ačkoli je prezident Pavel v roli zvoleného zástupce lidu nováčkem, rozsáhlé zkušenosti z nejvyšších pater politiky získal už jako náčelník generálního štábu české armády nebo v NATO, kde jako první zástupce z někdejšího sovětského bloku předsedal Vojenskému výboru. „Ostré tempo Pavel nasadil prakticky od první minuty po svém zvolení, očividně v tom hodlá pokračovat,“ řekla již dříve na CNN Prima NEWS komentátorka Karolina Stonjeková. Narážela přitom na Pavlova slova, že sto dnů hájení nechce. „Jeho tempo je dáno mimořádně silným mandátem od voličů, díky kterému si připadá silný v kramflecích,“ dodala komentátorka. Jak se Pavlovi podařilo zúročit své zkušenosti nejen s armádou a diplomacií v době rozhádané Sněmovny a války zuřící na východě Evropy? I na to budeme ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS hledat odpověď.

Splnil Pavel svůj plán?

Psychologické hranice sto dnů v nejvyšší ústavní funkci Petr Pavel dosáhne 16. června. Již týden po své inauguraci, konané 9. března 2023, však zveřejnil plán prvních úkolů, které by v úvodu svého úřadování rád splnil. Čas vypršel a CNN Prima NEWS si spolu s exkluzivními hosty posvítí i na to, jak se prezidentu Pavlovi podařilo vlastní slova proměnit v realitu. Udělal si pečlivě své „domácí úkoly“? Mezi dříve vytyčené cíle patří:

  1. Otvírání Hradu veřejnosti
  2. Transparentní a pravidelná komunikace
  3. Dodržování pravidel v Kanceláři prezidenta
  4. Zvyšování politické kultury v zemi
  5. Odborné vedení země
  6. Česko jako spolehlivý zahraniční partner
  7. Pomoc s problémy občanů v regionech
  8. Zodpovědné jmenování ústavních soudců

Hlava státu u každého z výše popsaných bodů předem avizovala, jakých konkrétních výsledků by ráda dosáhla. Například u jmenování ústavních soudců Pavel svoji ambici „během prvních sto dnů nominovat první tři kandidáty ke schválení Senátem Parlamentu ČR“ nejen naplnil, ale dokonce překonal, když 5. června jmenoval tři nové členy Ústavního soudu. Stali se jimi někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr a bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. U dalších bodů, jako je například zvyšování politické kultury v zemi nebo odborné vedení státu, je však odpověď komplikovanější. Rozklíčujte ji spolu s redakcí CNN Prima NEWS během speciálního vysílání 15. června.

Reprezentace státu v zahraničí

Prezident Pavel během prvních měsíců ve funkci vyrazil na několik zahraničních návštěv. Jeho první cesta vedla na Slovensko, kde se setkal s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Následně zamířil také do Německa, Polska, Rakouska nebo na Ukrajinu, kde si potřásl rukou i s prezidentem ruskou armádou napadené země Volodymyrem Zelenským. Zmínil například, že Česko má pro Ukrajinu připravenou řadu projektů, které mohou začít velmi brzy. Kdy to bude a o jaké projekty jde? Zeptáme se odborníků v živém vysílání. Samu důležitost návštěvy prezidenta Pavla na Ukrajině však již dříve ve vysílání CNN Prima NEWS ocenil například exministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle něj výjezd dokázal, že česká podpora Kyjeva neochabuje.

Za zmínku ale vedle toho jistě stojí i jedna země, kterou Pavel nenavštívil a zřejmě ani nenavštíví – Tchaj-wan. Taková cesta by podle něj znamenala zbytečné ohrožení obchodních vztahů s Čínou a zájmů českých firem. Doslova hovořil o „zbytečném dráždění hada bosou nohou“. Na druhou stranu ale nevyloučil setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen na neformální úrovni. Jak si Pavel v zahraniční politice vede? I o tom budeme debatovat přímo ve studiu CNN Prima NEWS.

Prestiž prezidenta?

Důvěra v prezidenta po nástupu Petra Pavla do funkce podle průzkumu CVVM výrazně stoupla. Na rozdíl od posledních let působení jeho předchůdce Miloše Zemana má nyní hlava státu opět důvěru většiny Čechů. Vyplývá to z šetření prováděného od března do května 2023. Před odchodem Zemana z funkce prezidentovi důvěřovaly méně než dvě pětiny Čechů, po nástupu Pavla podíl lidí, kteří prezidentovi důvěřovali, stoupl skoro na tři pětiny obyvatel. Z dotazování agentury STEM zároveň vyplývá, že pro Čechy je nejdůvěryhodnějším politikem právě prezident Petr Pavel. Téměř půlrok po zvolení mu věří 60 procent obyvatel. Podaří se Pavlovi trend udržet? Další otázka nejen pro experty na politický marketing, které před kamerami přivítáme.

Celodenní speciální vysílání můžete sledovat ve čtvrtek 15. června na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku. Pozvání do vysílání přijali komentátoři Martin Schmarcz, Václav Dolejší a Jan Macháček. Diskutovat přijdou také politolog Jan Kubáček nebo politický marketér Jakub Horák. Svůj pohled přidá mluvčí prezidenta Markéta Řeháková a zahraničně-politický poradce Hradu Michael Žantovský. Další témata rozeberou ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček či expremiér Vladimír Špidla. Kromě pozvaných zástupců opozice na kameru promluví za vládní tábor předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob, pirátský europoslanec Marcel Kolaja a mnoho dalších.

Tagy: