Havlíček versus Schillerová. Místo u Babiše na výsluní vyhrál „bůh“ Karel

Alena Schillerová byla jednu dobu pro šéfa ANO Andreje Babiše číslo jedna. Dokonce se o ní mluvilo jako o kandidátce na premiérku, pokud by Babiš musel ustoupit do pozadí. Jenže teď místo na výsluní převzal první místopředseda hnutí Karel Havlíček. Schillerová však odmítá, že by mezi politiky byla jakákoliv rivalita. Podle informací CNN Prima NEWS je však politička trochu zklamaná.

„Je zklamaná z výsledků voleb v Jihomoravském kraji, kde vyhrála koalice Spolu, a dává si za vinu, že za to může i ona. Je v hnutí ANO déle než Havlíček a pro Babiše toho udělala spoustu. Mrzí jí, že teď není číslem jedna a ztratila možnost stát se někdy třeba premiérkou,“ řekl jeden ze zdrojů, obeznámený s děním v hnutí ANO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala je patolízal. Příštím premiérem bude Babiš, hlásí Schillerová

I další člověk, který se v okolí Schillerové pohyboval, potvrdil, že její ambice byly vysoké. „Vždy se snažila vyjít Babišovi vstříc. Myslela si jednu dobu i na vyšší pozice, než je ta ministerská,“ prozradil zdroj.

Sama Schillerová ale jakékoliv zklamání, ambice či rivalitu s Havlíčkem odmítá. „Žádná rivalita není, vůbec ne. To by bylo špatně. Držíme se zásady, že zvenčí jsme neporazitelní. Ale mohli bychom se úplně lehce porazit uvnitř, kdybychom to sami dopustili. Všichni tři se doplňujeme, i my dva s Karlem,“ řekla Schillerová pro CNN Prima NEWS.

Na dotaz, zda někdy měla ambici být premiérkou, kdyby musel třeba pro utvoření vlády ustoupit Babiš do pozadí, odvětila: „Nikdo to neřeší, jen novináři. A myslím si, že příštím premiérem bude Andrej Babiš. Já dělám svoji práci, řídím klub. Karel řídí stínovou vládu. Doplňujeme se. Každý jsme naladěný trochu jinak, ale zapadá to do sebe.“

Případným premiérem by byl pro Babiše Havlíčka. Sám šéf ANO nepopírá, že by někdejší „dvojministr“ (Havlíček jednu dobu seděl v čele jak ministerstva průmyslu, tak dopravy), mohl usednout v čele vlády, pokud by ji ANO sestavovalo.

„Karel je nejlepší kandidát, je to člověk, který skutečně má nejlepší přehled o ekonomice, má jasnou hospodářskou strategii, má zkušeností, byl předseda asociace živnostníků, je skutečně nejlépe vybavený, mluví šesti jazyky, je to skvělý politik a podle mého názoru nejlepší politik, kterého tady máme,“ pěl na Havlíčka chválu Babiš minulý týden v Partii. A dodal: „Karel Havlíček je lepší premiér, stínový premiér. Alena Schillerová skvěle pracuje ve sněmovně, řídí poslanecký klub.“

Z Havlíčka byl Babiš nadšený i krátce po ohlášení výsledků krajských voleb. Při příchodu do volebního štábu ANO Babiš prohlásil, že „Karel je bůh“. Havlíček kandidoval a dělal kampaň ve Středočeském kraji, nebyl ale lídrem kandidátky.

Schillerová je u ANO o tři roky déle

Havlíček přišel na hlavní scénu ANO v roce 2019. Do té doby působil jako předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Kromě toho byl místopředsedou vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. S Babišem se sblížili už při zahraničních cestách, které spolu absolvovali. Babišovi se líbila Havlíčkova pracovitost a elán.

Ministrem průmyslu a obchodu se Havlíček stal na jaře 2019, kdy se Babiš rozhodl zbavit tehdejší ministryně Marty Novákové. O rok později se stal i ministrem dopravy, když Babiš vyhodil ministra Vladimíra Kremlíka. Babiš tehdy řekl, že Havlíček zvládne šéfovat oběma ministerstvům, za což sklidil velkou kritiku opozice.

Schillerová je po boku Babiše o něco déle. Nejdříve byla ředitelkou odboru právního a daňového procesu na Generálním finančním ředitelství, v roce 2016 se stala náměstkyní ministra financí pro daně a cla. Státní kase tehdy šéfoval právě Babiš, dokud ho na jaře 2017 někdejší premiér Bohuslav Sobotka z vlády nevyhodil.

Babiš poté navrhl jako svoji nástupkyni právě Schillerovou, ale Sobotka ji odmítl. Ministrem financí za ANO se nakonec stal Ivan Pilný. Schillerová se do čela ministerstva dostala poté, co hnutí ANO sestavilo v roce 2017 vládu. Velmi rychle se stala jednou z Babišových nejbližších spolupracovnic.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Solární byznys má u nás dlouhé pacičky, řekla Švihlíková. Ministerstvo financí podle ní nezná stav ekonomiky

Tagy: